Гаранције за кредит ЕПС-у

Влада Србије дала гаранције за кредит Европске банке за обнову и развој од 40 милиона евра намењен ЕПС-у за куповину "паметних бројила". ЕПС у првој половини 2011. године расписује тендер за набавку тих бројила.

Влада Србије утврдила je предлог закона којим ће дати гаранције за кредит од 40 милиона евра Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), намењен Електропривреди Србије.

Електропривреда Србије ће кредит потрошити за куповину "напредних бројила" са даљинским очитавањем потрошње струје, наводи се у саопштењу после седнице Владе.

Уговор о кредиту, ЕПС и ЕБРД су потписали почетком септембра, а како је тада речено, рок отплате је 12 година, са почеком од три године и промењивом годишњом каматом која износи шестомесечни еурибор плус један одсто.

Електропривреда ће за набавку напредних струјомера и унапређене елетромреже добити и додатних 40 милиона евра кредита од Европске инвестицоне банке.

Електропривреда Србије је најавила да ће у првој половини 2011. године расписати тендер за набавку "напредних бројила" са даљинским очитавањем, вредан 80 милиона евра.

Планирано је да се тим новцем купи 250.000 бројила за домаћинства и 7.000 мерних система за велике потрошаче. У Србији постоји 3,5 милиона бројила, од чега 3,1 милион у домаћинствима, а око 400.000 су индустријски потрошачи.

Замена старих бројила требало би да почне 2012. године, годишње би се мењало по 250.000 бројила, а укупна вредност замене свих 3,5 милиона бројила је око милијарду евра.

Влада је усвојилаа и предлоге закона о потврђивању споразума између Републике Србије и Краљевине Белгије о социјалној сигурности и о потврђивању споразума између Владе Републике Србије и Владе Источне Републике Уругвај о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша.

Влада је донела и Уредбу о утврђивању просторног плана подручја посебне намене специјалног резервата природе "Увац" као и Уредбу о критеријумима за доношење акта о мрежи предшколских установа и акта о мрежи основних школа.

Усвојен је и билатерални протокол о либерализацији тржишта роба и услуга између Републике Србије и Републике Кореје. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара