Регистар инвеститора штити од превара

У циљу смањивања превара приликом куповине станова, неопходно да општине у Србији уведу регистар инвеститора, изјавио министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић.

Министар за животну средину и просторно планирање Оливер Дулић позвао је општине у Србији да што пре уведу регистар са подацима о фирмама које продају некретнине, у циљу смањивања превара приликом куповине станова.

Дулић је у интервјуу Танјугу изјавио да, иако су све општине биле дужне да до 14. октобра уведу регистар са информацијама о фирмама које продају некретнине, значајан део локалних самоуправа то није учинио.

Министарство је у претходном периоду имало појачану комуникацију са локалним самоуправама у вези са нејасноћама при увођењу таквог регистра помоћу којег грађани, пре куповине, могу да добију информације "с ким имају посла", рекао је Дулић.

"Потребно је направити један реалан листинг свих проблема који су били у вези са инвеститорима и алармирати грађане на територији тих општина, ако се одлуче да од њих купују станове", истакао је Дулић.

Регистар инвеститора је, подсетио је министар, збир свих података које државни органи имају о фирмама које граде и раде на тржишту неке општине. Требало би да у регистру постоје информације о томе да ли је нека фирма имала сумњиве послове, да ли се против фирме воде судски спорови, да ли су негде започети радови, а нису завршени и сл.

Све локалне самоуправе имале су рок до 14. октобра да уведу регистар, у који се уносе подаци о инвеститорима којима је издата грађевинска дозвола после 11. септембра 2009. године, када је ступио на снагу нови Закон о планирању и изградњи.

Реалне цене за легализацију

Дулић је истакао да је у процесу легализације нелегално саграђених објеката у Србији, највећи проблем што су грађани пријавили објекте, али нису предали комплетну документацију.

Грађани или чекају да се смањи цена легализације - и ја сам више пута поновио да је у неким општинама цена превисока - или чекају да прође економска криза, рекао је Дулић.

Министар је навео да би свака општина требало да следи пример неколико градова у Србији, који су одредили реалне цене за легализацију и омогућили плаћање на више годишњих рата и да легализација не сме да буде "посао за пуњење локалних буџета".

Говорећи о државном програму изградње јефтиних стамбених квадрата, Дулић је рекао да очекују да се на тендеру за извођаче радова на простору бивше вождоваче касарне "4. јули" у Београду, одазове велики број фирми и да ће се за сваку фирму наћи посао у том великом пројекту, који предвиђа изградњу око 5.000 станова.

Тендер је расписан за прву фазу радова, која предвиђа изградњу око 150.000 квадрата, а тендери за другу и трећу фазу биће расписани током зиме и пролећа, рекао је Дулић.

Министар је изразио очекивање да ће градилиште на тој локацији бити отворено крајем октобра или почетком новембра и да би први станари требало да буду усељени већ почетком 2012. године.

Сличан пројекат биће реализован у новобеогадском насељу "Др Иван Рибар", а локацијска дозвола требало би да буде издата током новембра, како би радови на изградњи око 1.200 станова могли да почну на пролеће, рекао је Дулић.

Министар је навео да ће цена стамбеног квадрата на тој локацији, као и на простору бивше вождовачке касарне, бити 1.290 евра и да ће сви они који су се пријавили за куповину станова на Вождовцу имати првенство у куповини станова у насељу "Др Иван Рибар".

Ја сам, такође, позвао све друге градоначелнике, који желе да држава реализује пројекат у њиховим градовима, да обезбеде земљиште и да дају гаранције да се градња у тим градовима исплати, закључио је Дулић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара