(Не)искоришћен енергетски потенцијал

Енергетика једна од најперспективнијих привредних грана у земљи, рекао министар енергетике и рударства Петар Шкундрић. Иако капитална улагања касне, министар сматра да Србија има значајне шансе да постане енергетски регионални лидер.

Министар енергетике и рударства Петар Шкундрић изјавио је да капитална улагања у енергетику нешто касне, али да Србија има велике шансе да у наредних пет до седам године постане лидер у региону у тој области.

"Динамика капиталних улагања, нажалост, не тече по плану, јер смо рачунали да ће реконструструкција два велика капацитета, термоцентрала Колубара Б и Никола Тесла, раније започети", рекао је Шкундрић.

"Глобална економска и посебно финансијска криза су учинили своје, ми још увек нисмо изабрали стратешке партнере, па је дошло до кашњења од неких шест месеци до годину дана", додао је Шкунрић.

Упркос томе, према речима министра, Србија има велике изгледе да у наредних пет до седам година постане лидер у југоисточној Европи у свим областима енергетике, изузимајући Хрватску и Румунију, али само када је реч о природном гасу.

"У односу на друге државе у југоисточној Европи и сада се налазимо у самом врху по инсталисаним капацитетима и производњи и потрошњи електричне енергије. Мање смо енергетски зависни од других у овом делу Европе, а ту зависност ћемо временом све више смањивати", рекао је Шкундрић.

Према његовим речима, енергетика је једна од најперспективнијих привредних грана у Србији, пре свега због још увек недовољно искоришћених ресурса и најављених инвестиција, највећих у последњих 20 до 25 година.

Шкундрић је одржао предавање студентима Факултета техничких наука у амфитеатру "Никола Тесла" на тему "Енергетска безбедност и стратегиија енергетике Србије за наредни период", и поручио им да енергетика има будућност и да је то велика шанса за младе стручне људе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се