Тендер за продају "Телекома"

У лондонском "Фајненшел тајмсу" и београдској "Политици" објављен тендер за продају 51 одсто акција "Телекома Србије". Рок за пријаву заинтересованих купаца 26. новембар. Новац од продаје иде на посебан рачун, не у потрошњу, каже премијер Цветковић. Савет за борбу против корупције тражи да јавност има увид у цео поступак.

Министарство финансија Србије објавило је тендер за продају 51 одсто акција "Телекома Србије". Рок за пријаву заинтересованих купаца је 26. новембар, наведено је у огласу објављеном у листу Политика и лондонском Фајненшел тајмсу.

Услов за учешће на тендеру јесте да потенцијални купац буде телекомуникациона компанија која је пружала телекомуникационе услуге најмање пет година пре објављивања тендера, са најмање 20 милиона претплатника фиксне и мобилне телефоније и интернета, на крају 2009. године.

Неопходно је и да је вредност компаније била најмање три милијарде евра, 30. септембра 2010. године, као и да је у претходној пословној години имао учвршћен приход већи од четири милијарде евра и стабилна средства од најамње пет милијарди евра.

На тендеру могу учествовати и конзорцијуми које предводи компанија са најмање 51 одсто удела у конзорицијуму, која испуњава тендерске услове, наводи се у огласу.

Потребно је да заинтересовани купци уплате и 10.000 евра за откуп тендерске документације, у којој ће бити наведени детаљи о року и начину подношења понуда за куповину "Телекома Србије".

Министарство финансија ће писаним путем обавестити заинтересоване купце да ли испуњавају услове тендера, пошто приватизациони саветник "Сити груп" анализира захтеве, а квалификовани купци ће добијати тендерску документацију од 1. новембра.

Министарка за телекомуникације Јасна Матић рекла је раније да су за "Телеком" заинтересована четири велика и озбиљна купца: "Телеком Аустрије", "Ораском", "Франс телеком" и "Дојче телеком".

Најављено је да ће Влада Србије одредити минималну цену за 51 одсто акција "Телекома Србије", а министар економије Млађан Динкић оценио је да та цена не би требало да буде мања од 1,4 милијарде евра.

Влада Србије поседује 80 одсто акција "Телекома", а преосталих 20 одсто акција поседује грчки ОТЕ, у којем "Дојче телеком" има 30 одсто удела. Компанија "Телеком Србије" имала је профит од 13,3 милијарде динара у 2009. години.

Право на бесплатне акције "Телекома" стекло је 4.820.414 грађана и 35.752 садашњих и некада запослених у том предузећу.

Образложити продају "Телекома"

Савет за борбу против корупције упутио је допис премијеру Мирку Цветковићу, у којем предлаже да се обустави продаја "Телекома", "ако се, после детаљне анализе, утврди да за продају 'Телекома' не постоје ваљани економски разлози, већ да су преовладали политички или неки други разлози".

Остављање било каквих нејасноћа изазива сумњу да се продајом "Телекома" наноси велика штета држави и грађанима, а ради остварења појединачних, или евентуално, партијских интереса, наведено је у саопштењу.

Када се једно овакво предузеће, које поред осталог и остварује значајне финансијске резултате, продаје у време економске кризе, када се на тржишту не може постићи одговарајућа цена, која би се извесно постигла у периоду економског просперитета, тада доносиоци овакве одлуке морају имати јасне и непоколебљиве доказе да је одлука оправдана, истиче се у саопштењу.

Позивајући се на мишљења стручне јавности, која, како се наводи, истиче озбиљне аргументе против продаје "Телекома", Савет указује да се тиме заправо продаје монопол над фиксном мрежном инфраструктуром која је грађена деценијама и која још дуго неће добити праву конкуренцију.

Због свега тога, Савет предлаже Влади да објави одлуку о продаји "Телекома" са образложеним предлогом надлежног министарства и указује да досадашњи пропусти у процедури и основане сумње да је изабрани приватизациони саветник у сукобу интереса, указују на могућу корупцију, наведено је у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара