НБС: Међугодишња инфлација у марту износила 5 одсто

Међугодишња инфлација је наставила да успорава и у марту је износила 5,0 одсто, објавила је НБС позивајући се на податке Републичког завода за статистику и навела да је даљем успоравању инфлације највише допринео нижи раст цена хране и производа и услуга у оквиру базне инфлације, индекс потрошачких цена по искључењу хране, енергије, алкохола и цигарета.

На месечном нивоу, раст потрошачких цена у марту је износио 0,3 одсто и скоро у потпуности је резултат раста цена у оквиру базне инфлације, док је допринос цена хране и енергената месечној инфлацији био скоро неутралан.

Из НБС су навели да су у оквиру цена хране, цене прерађене хране порасле за 0,3 одсто, али да је тај раст неутралисан нижим ценама свежег воћа, поврћа и меса. Посматрано на међугодишњем нивоу, раст цена хране је успорио на 2,9 одсто, при чему су цене воћа и поврћа, у просеку, снижене у односу на март претходне године.

Неутралан допринос цена енергената месечној инфлацији резултат је, с једне стране, благог раста цена нафтних деривата,0,4 одсто и с друге стране, нижих цена чврстих горива - 1,6 одсто док су у односу на март претходне године, цене енергената порасле за 7,9 одсто.

Цене производа и услуга у оквиру базне инфлације у марту су порасле за 0,5 одсто у односу на фебруар и највише су биле вођене поскупљењем услуга мобилне телефоније.

Међугодишње посматрано, базна инфлација је успорила на 5,0 одсто, чиме се изједначила са укупном инфлацијом. У Народној банци очекују наставак смањења међугодишње инфлације и у наредном периоду.

Инфлација ће наставити да успорава и у границе циља требало би да се врати у мају, што је нешто раније у односу на очекивања из последње средњорочне пројекције инфлације из фебруара, док би централној вредности циља требало да се приближи крајем ове године и да настави да се око тог нивоа креће и у средњем року.

Томе ће, оцењују у централној банци, допринети ефекти претходног заоштравања монетарних услова, успоравање увозне инфлације, ниска екстерна тражња, као и наставак смањења инфлационих очекивања.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво