Ризици постоје, инфлација и даље вреба – када се очекује смањење каматних стопа

Ера јефтиног новца завршена је с почетком пандемије, а још драстичније поскупљење донео је рат у Украјини. Мир се на фронту не назире, али камате мирују већ неколико месеци. О инфлацији и могућем смањењу каматних стопа за РТС су говорили професор Београдске банкарске академије Малиша Ђукић и вицегувернерка Народне банке Србије Ана Ивковић.

Професор Београдске банкарске академије Малиша Ђукић рекао је да се током ове године очекује смањење каматних стопа између 0,25 и 0,5 одсто, што ће довести до смањивања шестомесечног еурибора на 3,3 или 3,4 одсто.

"Треба рећи да су и раније тржишта очекивала пад, да се то није десило баш због опрезности и фактора који утичу још увек и присутни су и могу одложити обарање инфлације", навео је професор Ђукић.

Истакао је да се бележи мањи број трансакција што може довести до бржег обарања инфлације од очекиваног, али да су највећа непознаница геополитички проблеми који могу да утичу на кретање цена.

У Србији је референтна каматна стопа од јула 6,5 одсто. Вицегувернерка Народне банке Србије Ана Ивковић рекла је да је НБС опрезна и да каматна стопа није спуштена због тога што и даље постоје ризици.

"Морамо још мало сачекати да видимо развој догађаја на Блиском истоку, како ће се то одразити на цене енергената. Имамо већ случај са Суецком каналом, Црвеним морем, како ће се одразити на транспорт, да немамо понављање појединих ситуација, прекида глобалних ланаца снабдевања. Шта би могло да се деси? Ви теоретски спустите 25, 50 базних поена, инфлација и ти глобални притисци почну да се враћају и ви губите свој кредибилитет који је НБС у претходних 12 година изградила", рекла је Ивковићева.

Истакла је да је много мања штета да се мало сачека и види како ће се развијати ризици, него да се превремено спусти каматна стопа и од тога настаје штета због веће инфлације, а губи се и кредибилитет.

Гостовање проф. Малише Ђукића и Ане Ивковић у Јутарњем програму у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво