Читај ми!

Одмор у природи и домаћа храна све привлачнији, расте и број регистрованих домаћинстава у сеоском туризму

Сеоска туристичка домаћинства, салаши и етно-куће који су уписани у систем Е-туриста и желе да унапреде своју понуду, до 15. априла могу да конкуришу за бесповратна средства Министарства туризма и омладине. Уз улагање од 10 одсто сопственог новца, од државе могу да добију 2,9 милиона динара за изградњу базена, платоа, реконструкцију и надоградњу постојећих објеката, као и за енергетску ефикасност.

За само месец дана, број регистрованих сеоско-туристичких домаћинстава у систему Е-туриста, са 760 дошао је на 860. Државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић рекао је за РТС да је то последица конкурса који је расписала држава јер су људи добили снажан мотив да легализују своје пословање и да се пријаве у систем Е-туриста.

"Ми од октобра, од када смо најавили ову уредбу, имамо за око 20 одсто више пријављених сеоских домаћинстава. Подстицајене мере које смо видели и у случају са ваучерима су апсолутно мотивишући фактор и више него рецимо инспекцијски надзори и кажњавање", рекао је Кандић за РТС.

Истиче да је интересовање за помоћ државе велико и да ће приоритет приликом одобравања субвенција имати пројекти који су засновани на квалитету и иновативности.

"Они могу конкурисати за изградњу објеката, за доградњу, реконструкцију, адаптацију, за партерна урађења, за набавку додатне опреме, као и за базене и унапређење енергетске ефикасности", објаснио је државни секретар.

Све више странаца посећује сеоска газдинства

Најтраженија су сеоска домаћинства која нуде домаћу храну.

"Власници 96 одсто понуде у руралном туризму су физичка лица, а само 4 одсто су правна лица или предузетници. Већи део физичких сеоско-туристичких домаћинстава има и гастрономску понуду, јер им је на тај начин јефтиније да послују, а са друге стране, то је привлачећи фактор за туристе", рекао је Урош Кандић.

Према његовим речима, веома је важно да нису само домаћи туристи ти који иду у сеоска газдинства него иду и странци и све их је више.

"Имамо раст од 66 одсто када је у питању долазак странаца у сеоска домаћинства, што је изузетно добро, али и даље су домаћи туристи ти који превладавају, негде отприлике око три четвртине су домаћи туристи", рекао је Кандић.

Закључио је да поред родитеља са децом и пензионера који желе миран одмор у природи, у селу све више одмарају и ИТ-евци, инжењери и сви они који могу слободније да располажу радним временом.

Кандић наглашава да ће Mинистарство туризма саветодавно помагати оне који буду конкурисали и за средства из ИПАРД три програма намењеног руралном туризму и подвукао да домаће субвенције не искључују европске.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво