Читај ми!

Како до кредита, чак и стамбеног, ако имате више од 70 година

Најстарији грађани могу да подигну кредите уз осигурања која су неопходна, каже Душан Узелац са портала Каматица. Осим тога, пензионери могу бити и жиранти приликом кредитног задуживања.

Када новац недостаје, решење је одлазак у банку и подизање кредита, али старији од 65 година до те врсте банкарског производа нису могли да дођу донедавно.

Сада је то, ипак, могуће, а банке имају понуде и за клијенте до 80 година. Осим што могу да подигну кредит, пензионери могу бити и жиранти приликом кредитног задуживања.

Душан Узелац са портала Каматица рекао је да су банкама кредити дати пензионерима занимљиви зато што они имају стабилна примања која су редовна и за која се зна колика ће бити.

“Оно што је битно да се разуме јесте да банкари желе да тај кредит буде и отплаћен. И зато су неки од услова управо године живота и гледа се да последња рата отплате буде до 85. навршене године”, рекао је Узелац, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

То је, како каже, један од математичких услова који дефинише колики кредит може да се подигне заједно са висином пензије, где дозвољавају да трећина пензије буде рата.

Напоменуо је да стамбени кредити нису увек кредити који су за цео износ стана и да је то најчешће део потребног новца.

“Неко ко има пензију 50.000 динара, не може да приушти себи те ствари, док неко са вишим пензијама може да добије и 10.000, 20.000, 30.000 евра тог кредита”, рекао је Узелац.

Банке осигуравају све што могу

За потребе кредита потребно је осигурање, јер банке, како каже Узелац, осигуравају све што могу, односно обезбеђују се да покрију евентуалне проблеме.

Према његовим речима, раније су то били осигурање некретнине и дужника и осигурање кредита, а овде је најчешће реч о осигурању дужника.

"Банке траже животно осигурање, а разуме се да се оно уплаћује, односно да се направи да буде у корист банке у случају недоживљења, како они то кажу", објаснио је Узелац.

Пензионери као жиранти

Пензионери могу бити и жиранти за кредите своје деце, али се често дешава да дођу двоје и подигну исти кредит као "садужници".

"То се дешава и у породицама где муж и жена заједно наступају и скупе своје плате на гомилу и тако заједнички подигну кредит. То наравно банка дозвољава као садужнике да могу заједно и да отплаћују", рекао је Узелац.

Истакао је да банке на све могуће начине траже потенцијалне клијенте којима ће продати новац.

"Највећи проблем ових простора нису скупи кредити, него недовољно зарађујемо и када би се решила та ниска примања, банке би биле техничке ствари, ми бисмо бирали да ли хоћемо или нећемо", рекао је Узелац. 

Шта је потребно за добијање кредита

Процедура за добијање кредита за пензионере је делимично упрошћена у односу на остале осигуранике и кориснике.

Потребан је само неки доказ да је пензионер пензионер, а то најчешће пензиони чек и на основу кога они могу да уђу у даљу процедуру. 

Рекао је да пензионери чешће узимају кеш кредите, јер им стамбени нису доступни у широј мери.

Они су, како је рекао Узелац, она категорија становништва која и нема велике новчане потребе.

"Они су научили да финансијски функционишу са оним што имају, а кеш кредите узимају пре да помогну некоме него за своје потребе", рекао је Узелац. 

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво