Читај ми!

Сајам аутомобила у Београду – почиње луксузни вашар на коме излаже 30 произвођача

У Београду почиње Сајам аутомобила, као и Међународни сајам мотоцикала, јединствена сајамска манифестација и најзначајнији годишњи догађај у сектору ауто и мото индустрије у југоисточној Европи. Председница Удружења увозника возила и делова Александра Ђурђевић рекла је да је наш сајам импозантан, да се може видети 30 произвођача који излажу, 34 премијере и 52 премијере мотоцикала.

Председница Удружења увозника возила и делова Александра Ђурђевић рекла је да је прошле године забележен раст од 11 посто за куповину нових аутомобила, а да је за прва два месеца ове године раст 22 посто.

Према њеним речима, и поред ових бројева, Србија је тржиште половних аутомобила на ком се продаје око 80 одсто половних аутомобила, па имајући то у виду, има простора за раст и већу продају нових возила.

Када је реч о томе који су модели најпродаванији, Ђурђевићева каже да је то шкода са 5.500 возила, следи тојота са 2.200, а потом хјундаи и дачија.

Истакла је да се у Србији и даље три пута више купују аутомобили на бензин.

"Ако причамо о новим аутомобилима, није очекивано да ће цена падати, може да дође до стагнација цена пошто се произвођачи одрекну маржи, па да купци на тај начин дођу до повољнијег аутомобила", рекла је Ђурђевићева.

Напоменула је да технологија стално напредује и да је нови модел аутомобила скупљи од старог за 15 одсто управо због нове технологије.

Додала је да оријентација иде ка електричним и хибридним аутомобилима  и да је у Европи продато 14 одсто електричних возила, док је то у Србији само  један посто.

Процес преласка на електрична возила упоредила је са настанком мобилне телефоније, која је заменила фиксни телефон и истиче да ће се то десити са електричним аутомобилима.

"Субвенције су кључне у свакој земљи која прелази на електрична возила. Субвенција за електрична возила је 5.000 евра, а за хибридна возила је укинута", каже Ђурђевићева и напомиње да је прошле годино продато само 69 таквих возила.

Истакла је да је Сајам важан да се све најбоље из понуде види и изабере.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво