Чикаго по 116. пут домаћин једног од најстаријих и највећих сајмова аутомобила на свету

У Чикагу се у суботу отвара годишњи сајам аутомобила, који је основан још 1901. године и најстарији је и највећи у Сједињеним Државама. На десетодневном догађају публика има прилику да види 10.000 модела, а акценат је на електричним возилима.

Пре него што се сајам аутомобила у Чикагу отвори за публику, одржи се дводневни скуп за медије, који им пружа прилику да први виде све што је припремљено за сајам и добију информације из прве руке од најквалификованијих људи у овој области.

На скупу је Пабло Ди Си, директор „Фолксвагена“ за Северну Америку, најавио да планирају 30 електричних модела до 2025. године.

Ове године постављене су три стазе за вожњу кола, а присутно је девет произвођача који се специјализују за електрична возила, па је и компанија „Тесла“ присутна по први пут.

Главни акценат је на електричним возилима, али и поред великог напора да се промовишу електрична возила, истраживања показују да се очекивана револуција са таквим колима у Америци одвија много спорије него што су очекивали произвођачи аутомобила и неки аналитичари.

Међу разлозима је и то што су цене електричних кола много више. Често је потребна скупа регистрација, поправка кошта више, такође пуњење батерија може бити скупље него сипање бензина, а може и да потраје сатима пошто нема довољно локација за пуњење.

Неки произвођачи сада смањују инвестицију у електрична возила.

Једна од нових опција, која се нуду је и кампер за оне који када крену на одмор, а не желе да одседају у хотелу, на крову аутомобила имају кревет. 

На десетодневном догађају може се видети скоро десет хиљада возила, а „Хонда“ је представила и један мали приватни авион.

Изненађење је што се повукао један од главних произвођача, „Стеллантис“, што значи да ове године нема „Џипа“, „Крајслера“ и „Фијата“. Фирма је навела да је одустала од доласка због изазова на америчком тржишту и жели да уштеди новац смањењем трошква маркетинга.

Улазнице на сајам нису јефтине, 17 долара по особи, и са паркингом породицу посета може да кошта и више од 100 долара. Потрошачи воле да на једном месту виде разне марке возила и сваке године је овај сајам један од главних догађаја године у Чикагу. У 2023. години преко 300.000 људи је посетило сајам аутомобила у Чикагу, очекујемо да ће их ове године бити и више. Ово је иначе 116. по реду сајам аутомобила у Чикагу, који је и највећи у Америци. 

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара