Читај ми!

Немачке фирме у Србији запошљавају више од 80.000 људи – за које секторе су највише заинтересовани

Сарадња Србије и Немачке развија се у свим областима, а посебно јача у привреди. Подаци Немачко-српске привредне коморе показују да у нашој земљи са немачким капиталом послује око 900 немачких фирми, а запошљавају више од 80.000 људи. Председник Немачко-српске привредне коморе Александар Маркус рекао је за РТС да су немачки привредници највише заинтересовани за добављаче за аутомобилску индустрију, али и за секторе електронике, ИТ-ја и пољопривреде.

Из Баварске у Србију стиже највише немачких инвеститора. Председник Немачко-српске привредне коморе Александар Маркус рекао је за РТС да се из Србије у Баварску највише извозе компоненте за електронику моторних возила и да то чини око 60 одсто извоза.

Говорећи о јучерашњој посети председника баварске владе Маркуса Зедера Београду, Маркус је рекао да је стекао утисак да се Вучић и Зедер јако добро разумеју на личном нивоу, што је оценио као важно у "овим тешким временима".

Немачко-српска привредна комора сваке године организује конкурс за добављаче из Србије. У јуну ће бити расписан нови конкурс.

"Ми тражимо пре свега српска предузећа из области металске индустрије, прераде пластике и добављаче у електронској индустрији. Ове године ћемо прославити десетогодишњи јубилеј и заједно ћемо са колегама из других земаља Западног Балкана пронаћи од 100 до 150 предузећа која ћемо довести у Минхен од 10. до 12. јуна. Славићемо десетогодишњи јубилеј уз финансијску подршку немачког министарства за привреду и заштиту климе", рекао је Маркус.

Додао је да су ове године организовали око 4.000 разговора између предузећа у Србији и на Западном Балкану и немачких предузећа и оценио да је то шанса да немачка предузећа уђу у партнерства са српским компанијама.

Маркус је истакао да су немачки привредници највише заинтересовани за добављаче за аутомобилску индустрију, али и за секторе електронике, ИТ-ја и пољопривреде.

"Србија је атрактивно подручје због тога што српска влада има веома флексибилан приступ у раду са немачким инвеститорима и прецизно слуша шта је потребно немачким инвеститорима", објаснио је Александар Маркус.

Навео је да постоје ствари које би могле бити и боље и да су у последњој анкети открили да би требало да дође до побољшања у областима расположивости радне снаге, борбе против корупције и равноправности у јавним набавкама.

"Али постоје и позитивне ствари. На пример, флексибилност радне снаге, образовање радне снаге, затим услови за истраживање и развој и квалитет и расположивост локалних стручњака и добављача", рекао је Маркус.

Истакао је да је за немачке и баварске фирме јако важно да спроводе зелену транзицију и да та предузећа имају своје циљеве када је реч о смањењу емисије угљен-диоксида и да компаније из Србије које сарађују са њима то такође морају да спроведу.

Александар Маркус је навео да Немачка тренутно има проблем са потражњом, односно да се у време економске нестабилности смањује потрошачко понашање и да људи онда мање купују и да ће се то у неком тренутку одразити и на предузећа која послују у Србији.

"Најпре видим тај проблем у читавој аутомобилској индустрији, једну прекретницу у овом тренутку, али уверен сам, немачка привреда је успела да превазиђе много таквих периода, превазићи ће и овај", нагласио је Маркус.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво