Немачка помоћ зеленој транзицији у Србији

Са девет милијарди евра економске размене, Немачка је прошле године била први спољнотрговински партнер Србије. У немачким компанијама запослено је сто хиљада радника. С обзиром на то да су две земље потписале стратешко партнерство у развоју зелене економије и спречавању климатских промена, значајна је и материјална помоћ Немачке зеленој транзицији. То су чуло на манифестацији коју традиционално организује Немачко-српска привредана комора.

Потребе привреде све су веће, па самим тим и нових енергетских капацитета, али без карбонског отиска. То је коректно према природи и економији, а на корист пре свега грађана Србије.

Немачка је од 2001. године у развој енергетике Србије уложила приближно две милијарде евра, од чега више од милијарде евра донација, а на реду су нове инвестиције у ветропарк Костолац од 30 милиона евра.

Ипак, како каже амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, због лоших односа Београда и Приштине и свеопште неизвесности упит немачких компанија и најава немачких инвестиција се смањује.

"Понекад негативно извештавање медија о Немачкој и о Европској унији у целини такође игра улогу приликом разматрања нове дестинације за инвестиције. Влада Србије се стога суочава са великим изазовима у многим областима које су јасно идентификоване", поручила је Конрад.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић каже да је Србија захвална Немачкој на партнерском односу у енергетској транзицији и на доприносу стандарду Србије. Србија зато дели визију Европске уније ка декарбонизацији, како би осигурала довољно зелене енергије за прилив инвестиција.

Ђедовић Хандановић је навела градњу бројних електрана на биомасу, и истакла гасне интерконекторе и нафтовод ка Мађарској.

Позвала је немачке партнере да се укључе у пројекат Србија 2027 и позвала их да учествују у развојним идејама које та изложба доноси региону и свету.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије