Од соларних панела, преко дигиталних белешки до дељења аутомобила – како да "озеленимо"

Немачка је успоставила стратешко партнерство о климатском деловању са Србијом и регионом Западног Балкана, што значи да је приоритет привредне сарадње Немачке и Србије спровођење зелене агенде кроз развој обновљивих извора енергије и повећање енергетске ефикасности. Директор Немачко-српске привредне коморе Александар Маркус је у разговору за РТС објаснио како би предузећа могла да смање емисије гасова стаклене баште.

Директор Немачко-српске привредне коморе Александар Маркус рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су ове године организовали први округли сто у Србији са ниском емисијом гасова стаклене баште.

"Нисмо користили папир, ништа није било штампано, све је било дигитално, јако мало енергије смо потрошили јер се, на пример, по четворо људи возило колима до скупа", навео је Маркус.

На том округлом столу, 14 предузећа је изнело податке о томе шта они раде како би унапредили своју зелену политику.

"То је нпр. постављање соларних панела на крововима фабрика, како би се смањило коришћење струје из конвенционалних извора, а све више користила из обновљивих извора или куповина електровозила која ће сада бити службена возила. Тамо где паркирају на крововима паркинга се постављају соларни панели који пуне струјом те аутомобиле", наводи Маркус.

Немачко-српска привредна комора не може дати кредите или грантове, али то могу омогућити ЕУ, немачка влада, ГИЗ, као и Кредитни завод за обнову.

"Они инвестирају јако пуно, помажу предузећима и јавном сектору да се циљеви остваре, кредитима и грантовима", навео је Маркус.

Указује да је потребно и да се спроведе дебирократизација, јер се сада за прикључак за соларне панеле чека и до годину дана.

Цело гостовање Александра Маркуса можете погледати у видеу на почетку текста.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара