Читај ми!

Бугарска укида таксе на транзит руског гаса ка Србији и Мађарској

Влада Бугарске укинуће таксе на транзит руског гаса који пролази кроз ту земљу ка Србији и Мађарској, потврђено је РТС-у у Министарству рударства и енергетике.

Таксе су на снази од средине октобра, а Србија и Мађарска које добијају гас транзитним гасоводом из Бугарске су осудиле тај потез, страхујући да ће додатне трошкове платити потрошачи.

Ресорна министарка Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС да је увођење таквих такси противно европским правилима и да је јој је драго да су укинуте.

Држава се, како је рекла, обратила Енергетској заједници, чији је Србија члан, и она је тај упит доставила Европској комисији. "На тај начин решили смо потенцијални проблем и наши грађани неће плаћати гас по вишим ценама", навела је министарка.

Како је додала, постоје примери из прошлости да су такве одлуке укидале.

Подсетила је да је и Мађарска покренула упит ка ЕУ, јер као чланица ЕУ сматрала да је увођење тих такси било противно европским правилима.

Гасни интерконектор Србија–Бугарска свечано је у недељу пуштен у рад. Церемонији пуштања у рад гасовода, вредног 94 милиона евра, у месту Трупале код Ниша, присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник Бугарске Румен Радев, председник Азербејџана Илхам Алијев и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво