Читај ми!

Лагард: Каматне стопе ће расти, обуздавање инфлације приоритет

Председница Европске централне банке (ЕЦБ) Кристин Лагард најавила је да ће каматне стопе највероватније бити подигнуте за 50 базних поена ради даљег обуздавања инфлације.

Кристин Лагард, у интервјуу за шпанску медијску групацију Восенто, објаснила је да је то била одлука ЕЦБ, која је наговештена на последњем састанку посвећеном монетарној политици на којем су све бројке које су ушле у анализу – потврдиле да је повећање каматних стопа врло вероватно.

"Главна стопа инфлације, oпала je последњих месеци и наставиће да опада у наредних неколико месеци. Базна инфлација je, која у еврозони искључује енергију и храну, превисока. Морамо да наставимо да предузимамо потребне мере да се инфлација врати на два одсто и то чинимо", рекла је Лагардова.

"Желимо да укротимо инфлацију"

Подсетила je и да многи економски експерти не искључују повећање каматних стопа 2024. године и преко четири одсто, али указује на то да се ради на обуздавању инфлације – да постоји напредак у том раду, али да има још доста посла који би морао бити обављен.

"Моја главна брига је инфлација. Не желимо да разбијамо економију, то није наш циљ, али желимо да укротимо инфлацију. Повећање каматних стопа, наш је главни алат да то и постигнемо јер то умањује потражњу и смањује инфлаторне притиске. Економија је у овом тренутку отпорна, запосленост је висока, а незапосленост на најнижем нивоу до сада", предочила је Кристин Лагард.

Потврдила је и да грађани пате због инфлације, посебно најугроженији, као и они који су најизложенији, попут пензионера са ниским примањима.

"У ЕЦБ верујемо да би подршка влада требало да буде усмерена на те угрожене категорије, али привремено, на одређени рок. Када се ситуација поправи, када цене енергије падну и када се цене хране стабилизују, владе би тада требало да укидају подршку јер се тако подстичу грађани да штеде енергију уместо да је користе као да ништа не кошта", рекла је Лагардова.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво