Читај ми!

Расте интерес шведских компанија за улагање у енергетски сектор Србије

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић састала се са амбасадорком Краљевине Шведске у Србији Аником Бен Давид. Пренела јој је да је у току финализација рада на Интегрисаном националном енергетском и климатском плану који ће дефинисати сценарије на основу којих ће се утврдити нови циљеви у обновљивим изворима енергије, енергетској ефикасности и емисији гасова са ефектом стаклене баше.

Министарка Ђедовић је подсетила да је завршена јавна расправа о изменама Закона о коришћењу обновљивих извора енергије, које треба да омогуће прве аукције за ветроелектране.

"У реализацији нашег циља, смањења зависности од фосилних горива, природни гас видимо као транзициони енергент. Због тога је изузетно важан завршетак радова на интерконекцији са Бугарском и наставак улагања у унутрашњу гасну инфраструктуру. Када су у питању обновљиви извори енергије, намера је да кроз трогодишњи план аукција добијемо преко 400 нових мегавата из соларних и ветро електрана", навела је Ђедовић.

Амбасадорка Бен Давид је нагласила да је енергетика постала безбедносно питање и да се Шведска, као и Србија, суочава са изазовима када је у питању диверзификација. Указала је и на растући интерес шведских компанија за улагање у енергетски сектор Србије.

"Зелена агенда је приоритет шведског председавања Европској унији, а Шведска као лидер у зеленој транзицији може допринети убрзању процеса декарбонизације у Србији. Такође, као земља са вишедеценијским искуством управљања критичним минералним сировинама, отворени смо за сарадњу у овој области", рекла је Аника Бен Давид.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво