Читај ми!

Хоће ли бити српског млека на тржишту, Танасковић за РТС о премијама, прелевманима и откупу

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је за РТС да су млекари показали конструктиван приступ на састанку у Влади Србије. Миноран је број оних који су, како каже, антипротивни и који најављују протесте. Проблеми су почели у 2022. због тога што је држава замрзла цену млека због грађана, рекла је министарка и додала да су прелевмани за млеко тешка мера у циљу стабилизације тржишта.

Хоће ли бити српског млека на тржишту и шта ће држава урадити како би се спречило затварање фарми? 

Премије ће бити подигнуте са 10 на 15 динара по литри млека, а субвенције по грлу са 25.000 на 30.000 динара. 

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је то компромисно решење и да је јуче одржан састанак где су за једним столом у Влади Србије први пут седели представници од примарног произвођача, прерађивача до трговинских ланаца.

"Овакви састанци су одлучна прилика да се чујемо. Држава се озбиљно и одговорно понела у 2022. години, која је била економски непредвидива. Сада имамо велику тржишну борбу, која се огледа у свим сегментима. Овде је ескалирала. Имамо пуно проблема. Почели су у 2022. због тога што је држава замрзла цену млека због грађана, млеко произведно у Србији је извезено, онда смо били принуђени да га увозимо, дошло до повећаног увоза млека, млекаре имају залихе, наши произвођачи имају млеко, њима се спушта цена - то су неке ствари о којима смо јуче разговарали", рекла је Танасковићева.

Напомиње да се чуло пуно савета и проблема тако да ће држава одговорно приступити томе.

"Преузели смо на себе да то исконтролишемо. Прелевмани су тешка мера јер ми смо европски оријентисана држава отвореног тржишта и то треба одбранити, али је ситуација да ми морамо да бранимо своје тржиште које је поремећено", истакла је Танасковићева.

Имате произвођача који имају млеко, а немају коме да га дају у откуп јер су млекаре пуне залиха и то мора да се реши, додаје министарка пољопривреде.

Шта кажу млекари

Према њеним речима, млекари су показали конструктиван приступ. "Сматрам да то јесте начин како да превазиђемо проблеме. Први пут се системски бавимо решењем проблема. Када дође неко и каже - дајте ми паре, то није решење, хајде да видимо где су конкретни проблеми. То је добар пруступ ако хоћемо да поправимо сточарство", указује Танасковићева.

Одговарајући на питање има ли пара у државној каси, каже да има. "Повећали смо субвенцију по литри млека са 10 на 15 динара, то је укупно увећање на годишњем нивоу од 4 милијарде, повећали смо субвенцију по грлу, са 25 на 30.000 динара, што је око 2 милијарде укупан издатак који је већи у односу на претходну годину", рекла је она.

О новој мери за повећање сточног фонда

"Председник је причао недавно да хоћемо, у смислу повећања сточног фонда, да идемо са финанситањем 50 одсто куповине нових стеоних јуница. На разговорима које сам у протеклом периоду имала са произвођачима, неки од њих сматрају да би боља и ефикаснија мера била да оне произвођаче који задрже женско теле финансирамо у четири квартала по 25.000 динара, што смо рекли - нека буде опционо", објаснила је министарка.

Према њеним речима, то је остало да се форамлизује кроз уредбу.

Говорећи о најави протеста и блокаде путева оних који су незадовољни решењем, министарка истиче да је то миноран број људи који је константно антипритиван и нема жељу да се договори.

"Када сте на сваком састанку и када вам ништа не ваља, то је политика - то није конструктивно решење проблема у пољопривреди. Ако смо хтели да се бавимо проблемима у пољопривреди, не можемо доћи и рећи - ја хоћу са 10 на 20 и нећу више ништа друго, системски се врло конструктивно решава", подвлачи Танасковићева.

Први пут су, додаје, учесници састанка имали прилику да кажу онима који су њихови партнери у послу, попут "Имелка", шта их мучи.

Прелевман је системско решење да се стабилизује тржиште. Не можете тажити са 10 на 20 динара, то државу кошта 8 милијарди, шта смо тиме урадили, млекаре и даље имају вишка на залихама, напомиње Танасковићева и додаје да је већина за столом разумна и већина је разумела да су ово системска решења.

План исплате субвенција

Министарка Танасковић је рекла да је органска производња добила новац, до краја фебруара добиће у целости.

"Онда иде исплата генетике у првој недељи марта, у другој недељи марта плаћамо субвенцију за тов и воће, у трећој недељи марта - винаријама и деситлеријама и на крају, у последњој недељи марта, платићемо примарну биљну и сточарску производњу и тиме завршавамо до 25. марта", закључила је министарка пољопривреде.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво