Читај ми!

Танасковић: Премије за млеко иду на 15 динара по литри, субвенције по грлу на 30.000 динара

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је на данашњем састанку произвођача и откупљивача млека са премијерком Аном Брнабић потврђено да ће премије бити подигнуте са 10 на 15 динара по литри млека, а субвенције по грлу са 25.000 на 30.000 динара.

Јелена Танасковић је рекла за Танјуг да је на састанку разговарано о могућности или куповине нових стелних јуница које ће бити рефундиране до 50 одсто плаћене цене или да ће бити субвенционисана женска телад, квартално, односно на годишњем нивоу у износу од 100.000 динара.

"Поред 15 динара по литри млека, ми чемо ићи са повећањем субвенција по грлу са 25 на 30.000 динара. А даћемо алтернативну могућност или куповине нових стелних јуница које ћемо рефундирати 50 одсто цене која је плаћена или ћемо ићи на субвенцију женске телади квартално односно на годишњем нивоу од 100.000 динара", рекла је министарка.

Додаје да је кључ у контроли и организацији система, који че фукционисати и у коме че откупна цена млека зависити од квалитета.

"Ми сада правимо систем како би пронашли можда неке који су невидљиви у ланцу. Да сузимо могућност манипулације. Да се не деси да и један пољопривредни произвођач даје млеко у откуп за 38 динара, што смо могли да чујемо, а неко продаје за 74-75 динара", објашњава Танасковићева.

Додаје да се откупна цена млека у овом тренутку креће између 60 и 65 динара, зависно од квалитета млека и развијености фарме.

Истиче да "Имлек", као највећи откупљивач млека, по литру млека плаћа 71 динар, и да када на ту цену додате премију добијете 86 динара.

"То је далеко од мале откупне цене и дефинитивно су произвођачи са тим задовољни. Њих више брине да то не крене у суноврат. Доста млека је увежено, млеко у Европи је доста јефтиније него што је наша откупна цена. Они се више плаше тога. Тако да то је нешто на чему чемо заједно сви у ланцу да радимо да до тога не дође и да заштитимо наше примарне пољопривредне произвођаче", рекла је Танасковићева.

Бојан Радун, директор "Имлека", каже да ситуација на тржишту сировог млека у Србији одавно није била боља за индивидуалне произвођаче и стабилнија.

"Ако причамо само о компанији 'Имлек', ми нисмо ни једном индивудуалном произвођачу спустили откупну цену млека. Наша просечна откупна цена данас је нешто преко 71 динар што је значајно више него што је откупна цена у мање више свим земљама Европске уније", каже Радун.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се