Читај ми!

НБС: У овом тромесечју врхунац инфлације, у границама циља средином наредне године

Генерална директорка Сектора за монетарне и девизне операције у НБС Наташа Радић каже за РТС да очекују да већ током првог тромесечја ове године инфлација достигне свој врхунац, док би у границе циља требало да се врати средином наредне године.

У јануару, девизне резерве Србије достигле су рекорд, скоро 21 милијарду евра, што покрива шест месеци увоза робе и услуга. Србија има близу 40 тона злата у резервама, што гарантује сигурност привреди и депонентима. С друге стране, камате на штедњу и даље су испод нивоа инфлације, док нови кредити поскупљују.

Генерална директорка Сектора за монетарне и девизне операције у НБС Наташа Радић каже за РТС да традиционално улагање девизних резерви у злато има облик сигурног улагања, што нарочито долази до изражаја у кризним временима.

"У претходном периоду на међународном тржишту биле су изузетно ниске каматне стопе, чак су биле и нулте и негативне, као што је то случај са евром, тако да су централне банке одређени део својих девизних резерви свакако улагале у злато и на тај начин су избегавале губитке по основу негативних каматних стопа", објаснила је Радићева.

Када је реч о поскупљењу задуживања, истиче да не треба све посматрати кроз кеш кредите, јер је то врста кредита који су по својој природи највише ризични и најсклонији управо том повећању.

"Наравно, каматне стопе су повећане, што је последица повећане инфлације и на међународном нивоу и код нас у последњих годину и по дана, тако да су централне банке морале да реагују повећавањем својих референтних каматних стопа, што се свакако пренело и на остале каматне стопе на финансијском тржишту и довело до поскупљења", објашњава Радићева.

Врхунац инфлације у овом тромесечју

Упитана докле очекује раст референтних камата за динаре и евре, Радићева каже да у Народној банци Србије очекују да већ током првог тромесечја ове године инфлација достигне свој врхунац.

Потом, додаје, инфлација би почела да се смањује и требало би да се врати у границе циља средином наредне године.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара