Читај ми!

Отворен Међународни сајам туризма, Вучић: Београд да буде домаћин Експо изложбе 2027.

"Кад је одмор, није тешко" слоган је 44. Сајма туризма у Београду. Представља се 350 излагача из 33 државе, а Кина је земља партнер. Председник Александар Вучић рекао је на отварању сајма да је приход од туризма прошле године порастао на две и по милијарде евра. Амбасадорка Чен Бо: Велика перспектива развоја туристичке сарадње Србије и Кине.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на свечаном отварању 44. Међународног сајма туризма на Београдском сајму, под слоганом "Кад је одмор, није тешко", да ће све који дођу у Србију дочекати велика добродошлица.

Истакао је да су последњих година направљени велики помаци, а приход од туризма прошле године порастао је на две и по милијарде евра.

Председник Србије изјавио је да ћемо се борити да Београд буде домаћин специјализоване Експо изложбе 2027. године, која би значила туристички бум за нашу земљу.

Истакао је да ће бити уложено доста средстава у развој туристичке инфраструктуре како бисмо могли да будемо домаћини те изложбе, али да бисмо после од развоја туризма имали велике приходе.

"Огроман би то имало значај за Србију, огромне приходе, прави туристички бум за нашу земљу. Процењујем да можемо да будемо испред осталих, испред Аргентине, Минесоте у Америци, а кључни конкурент по нама је Малага у Шпанији, али верујем да можемо да их победимо, пошто су једном Малага и Севиља били домаћини и великог Експа", рекао је Вучић.

Отварајући Сајам туризма, позвао је све да посете Србију и пожелео им добродошлицу, а посебно кинеске туристе. Осећајте се као код куће, поручио је Вучић. 

"Куда год да идете – идите пуног срца" 

Истакао је да је отварање Међународног сајма туризма у Београду важан дан и подсетио на речи Конфучија који је рекао: куда год да идете – идите пуног срца.

"Све који дођу у Србију отвореног срца, овде ће их дочекати величанствена добродошлица", поручио је председник. Вучић је казао да је туризам постао водећа привредна грана у целом свету.

"Конрад Хилтон је рекао: да бисте постигли велике ствари, морате имати и велике снове. У последњих годину данас смо направили велике помаке и први пут смо имали на годишњем нивоу две и по милијарде евра од туризма, а пре 10 година је то било 720 милиона", истакао је Вучић.

Додао је да било и два пута више ноћења гостију који долазе у Србију. Вучић је рекао да је раније туризам био запостављен у нашој земљи, јер немамо море, али да европске земље попут Аустрије, Швајцарске и других показују да земља може да буде веома успешна иако нема море и успешнија много по приходима од оних који имају своје море.

Председник је изразио очекивање да ће сајам угостити више дестина хиљада посетилаца и нагласио да на њему учествује више од 350 излагача из преко 30 држава. Представиће се и више од 100 локалних самоуправа које ће представити своја дивна места, а више од 40 тур-оператора из земље и иностранства представиће своје понуде, навео је Вучић.

Казао је да ће се премијерно ове године на сајму представити Алжир, Бурунди, Камерун, Обала Слоноваче, Габон, Екваторијална Гвинеја и Намибија.

Посебна част што је земља партнер Кина 

Вучић је нагласио да је посебна част што земља партнер Кина, као и да присуствује више од 20 предузећа из Кине.

"Хоћу да захвалим председнику Сију и Комунистичкој партији Кине. Захвални смо му на томе што учествујемо у иницијативи Појас и пут и иницијативи сарадње земаља ЦИЕ, на томе што се отворено, када то нико други или мало ко у свету, залаже за мир и сме то јасно и недвосмислено да изговори", рекао је Вучић.

Додао је да је важно што имамо пријатељство од поверења. "За нас је Кина искрени пријатељ и уверени смо да и кинески народ, као и кинеско руководство, доживљавају Србију као искреног пријатеља. Желим да позовем кинеске грађане да дођу у Србију. Једну ствар могу да им гарнатујем, имамо много тога лепог што могу да виде, али им гарантујем да нигде у Еворпи неће бити тако срдачно дочекани као у Србији. Нико их неће тако раширених руку и срца дочекати као овде. Чекамо вас као најближе и најдраже пријатеље", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је број кинеских туриста од 2012. до 2019. повећао 30 пута, али да би то могло да буде и 300 пута и 3.000 пута. Изразио је очакивање да ће томе допринети ускоро отварање авио-линије до других делова Кине.

Раст долазака страних гостију за 53 одсто 

Како је рекао, од 1. јануара до 15. фебруара ове године у односу на исти период прошле године прелиминарни подаци показују да је остварен раст долазака страних гостију за 53 одсто и броја ноћања за 69 одсто.

"У 2022. години Србији је према подацима Европске туристичке комисије била на првом месту по расту ноћања страних туриста, у односу на 2019, а то је 23 одсто. Према процени нашег завода за статистику, промет у угоститељству је увећан за 97 одсто у односу на 2019. годину", истакао је Вучић. Каже да је трговинска размена повећана са Кином у последњих 10 година 342 одсто, 4,4 пута.

"Та размена је била 2012. године 1,4 милијарде, а данас је 6,1 милијарду. Српски извоз је повећан на 1,2 милијарде долара", рекао је Вучић и истакао да су највећи српски извозници кинеске компаније – Зиђин компаније и ХБИС.

Вучић је позвао председника Кине Си Ђинпинга да дође у Београд. "Вама, поштовани кинески пријатељу, упућујем срдачну добродошлицу у Београд", истакао је Вучић. 

Чен Бо: Велика перспектива развоја туристичке сарадње Србије и Кине 

На отварању се обратила и амбасадорка Кине, Чен Бо. Она је изјавила да постоји велика перспектива туристичке сарадње Кине и Србије као и да је посебно радује што је Кина земља партнер овогодишње манифестације.

"Посебан значај има лично присуство председника Александра Вучића на свечаном отварању што представља највећи подстицај повећању туристичке сарадње Кине и Србије. Наше земље имају јединствене предности у остваривању туристичке сарадње: једна је укидање виза, а друга успостављање директног лета", поручила је Чен Бо.

Такође, истакла је да верује да ће повећање броја посета српских туриста Кини снажно подстаћи туристичку сарадњу Кине и централне и источне Европе, што ће допринети повећању њихове културне размене и промовисати економски развој тих земаља.

"Надам се да ће сви искористити ту прилику за боље разумевање и сарадњу и пружање квалитета туристичких програма", рекла је амбасадорка. Честитајући отварање Сајма, Чен Бо је истакла да је још више радује то што Кина први пут у својству државе партнера учествује на Међународном сајму туризма.

"Пре свега, желела бих да захвалим Сајму што нам је пружио драгоцену прилику за унапређење драгоцене туристичке сарадње између Кине, Србије и земаља централне и источне Европе. Желим да се захвалим председнику Вучићу и Министарству туризма што придају велики значај туристичкој сарадњи Кине и Србије", рекла је амбасадорка.

Захвалила је и кинеској делегацији, посебно градовима Пекингу и Нинхуи, који су се у року одазвали позиву српске стране за реализацију програма.

"Желела бих да истакнем да су Кина и Србија географски удаљене земље, али да је потребно само узети пасош и можемо да кренемо на пут када год желимо. Као што каже изрека 'Када је у питању одмор, није тешко'", истакла је Чен Бо. Она је додала да би волела да види више кинеских туриста у Србији и земљама централне и источне Европе и позвала пријатеље из целог света да посете Кину. 

За посетиоце, сајамске капије се отварају сутра.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво