Читај ми!

Немци поклонили авио-мотор од пет тона, Ваздухопловна академија шири обуку и знање

Немачка компанија МТУ уручила је авионски мотор Ербаса 318 Ваздухопловној академији у Београду који ће служити за обуку средњошколаца и студената.

Ово је прва генерација будућих пилота која се школује у реконструисаној Пилотској академији у Београду која је са Вршцем јединствен ваздухопловни тренинг центар. Са мотором тешким пет тона који је МТУ поклонио, обука ће бити још квалитетнија.

Посебно је значајно што ће најбоље образовање управо ту добијати кадрови за полицију и војску јер држава управо набавља нове хеликоптере и авионе за снаге безбедности, а за кадрове неће морати да брине ни "Ер Србија". То је и најбољи пример дуалног образовања што потврђују и подаци.

"Прва просечна плата оних који су завршили средњу стручну школу по дуалном моделу је у овом тренутку 640 евра а по класичном моделу они који су завршили средњу стручну школу је 556 евра", каже Ана Брнабић, председница Владе.

Влада је у Ваздухопловну академију уложила 377 милиона динара, а наредних година инвестираће се још 65 милиона евра. Тај новац ће се вратити јер је велики број студената из свих делова света заинтересован да овде студира.

"Капацитети тренинг центра, односно високе школе, када све буде завршено биће око 1.500 ученика и студената", каже директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић.

Док се премијерка захваљивала МТУ на донацији, Михаел Шрајг, главни програмски директор компаније МТУ рекао је да је то ситница у односу шта су они добили у Србији. Тренутно запошљавају 230 радника чија је просечна старост 34 година.

"План је да у наредних неколико година имамо 500 запослених. Велику потребу имамо за висококвалификованим људима који ће се управо обучавати можда и на овом мотору", каже Жаклина Теофиловић, руководилац људских ресурса МТУ.

Од 35.000 захтева странаца за радним дозволама око 30.000 је већ позитивно решено. Предложене измене и допуне Закона о странцима поједноставиће процедуру.

"Једна од основних измена које смо желели да уведемо овим Законом а то је обједињена радна и боравишна дозвола, дакле да имате једну дозволу са којом може овде да ради у Републици Србији што заиста нама иде у прилог", каже Брнабићева.

У току је јавна расправа предложених измена и допуна Закона и очекује се да он у марту уђе у скупштинску процедуру.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара