Читај ми!

Сретењски мини одмор – полупразни градови, на Златибору око 50.000 гостију

За многе грађане Србије за Сретењске празнике почео је петодневни одмор. Помоћница министра туризма Дуња Ђењић истиче да на Златибору тренутно борави око 50.000 гостију, али да је попуњеност капацитета и у другим планинским и бањским центрима на највишем нивоу. Томе доприноси, каже, и светски тренд мини одмора који је променио навике и домаћих туриста. Ђењићева је најавила у четвртак отварање Београдског сајма туризма, на коме ће земља партнер бити Кина.

Београд, али и други градови у Србији су полупразни, јер је већина грађана искористила празнике и мини одмор да отпутују у туристичке центре. Да је тако, потврђују и подаци о попуњености капацитета.

"Златибор се може похвалити бројкама до 50.000 људи који тренутно бораве. Када кажемо да је у овом тренутку попуњеност капацитета максимална, онда стварно можемо рећи да је попуњеност свих планинских центара, али и бањских заиста на највећем нивоу", истиче Дуња Ђењић. 

Посетиоци, а нарочито скијаши, ових дана могу бити задовољни, јер на планинама има довољно снежног покривача. Ђењићева напомиње да су и у случајевима када нема снега, планински центри опремљени вештачким оснежавањем и на Копаонику, Златибору и Старој планини. 

На Златибору је највеће интересовање за Голд гондолу, најдужу панорамску гондолу на свету, а од јуче вози и сат дуже како би превезла све оне који желе да уживају у пејзажима те планине. 

Од данас је на међустаници гондоле, на Рибничком језеру за посетиоце организована и бесплатна обука нордијског скијања.  

Кратки одмор – светски тренд 

Како истиче Ђењићева, попуњеност капацитета, говори и о промени навика домаћих туриста.

"Коришћење кратких одмора је тренд у свету и одустајање вишедневних и вишенедељних коришћења годишњих одмора у континуитету. Зависи од узраста, од платежне моћи и то су сада интересовања за планинске и бањске центре. То је оно што је интересантно, доступно и није далеко", наводи Ђењићева. 

Додаје и да тренд промене цена прати и промене на глобалном нивоу, а то је условило и промену цена смештаја и услуга, хране и пића у туристичким центрима. То, међутим и даље не спречава наше туристе да користе услуге.

"Битно је рећи и да се најскупљи аранжмани продаји, али и да је разноликост туристичке понуде у Србији доступна за све платежне моћи", прецизирала је помоћница министра. 

Наглашава да  се и даље повећава број страних туриста а да је само у претходном месецу повећан за 55 одсто у односу на претходну годину.

"Ми смо у претходној години забележили девизни прилив од 2,2 милијарде евра од туризма и очекујемо да ће тај рекорд бити превазиђен чак и у овој години. Према подацима из јануара можемо говорити о повећању броја туриста и гостију у Србију који је увећан у односу на исти месец претходне године за 18 посто", оцењује Ђењићева. 

У четвртак ће бити свечано отворен Сајам туризма у Београду, а земља партнер је Кина.  На сајму ће учествовати 23 државе, биће преко 350 излагача. 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво