Читај ми!

Атипична зима у Србији – да ли су воћке преживеле и хоћемо ли ускоро моћи да гајимо киви

Када је зима атипична попут ове, може да дође до ране вегетације. То није добро за воћке, јер њима одговара зима само када има пола метра снега и када су температуре блиске нули неколико месеци, објашњава професор Милован Величковић. Шта показују подаци са терена и које су воћке прве на удару када је оваква зима?

Професор са одсека за воћарство Пољопривредног факултета у Београду Милован Величковић каже да воћке имају свој биолошки сат по којем се тачно по одређеном реду одвијају одређене фенофазе. Ово би требало да буде период дугог мировања, а не активности пупољака и било ког другог ткива.

"Када су зиме атипичне попут ове, може доћи до тога, мада немамо информације са терена. Ако значајно отопли, можемо очекивати и лоше последице ниских зимских температура. Није добро да се пупољци активирају зими, добра зима је само када има пола метра снега и температуре блиске нули неколико месеци, то важи за континенталне воћке", објашњава проф. Величковић.

Постоје, ипак, мере које могу да се спроведу како не би дошло до измрзавања – попут мера задимљавања и увођења антифрост система.

Прву меру је тешко применити код засада од неколико десетина хектара, док се друга примењује код високопрофитабилних састава.

Воћке које најчешће страдају од ниских температра и пролећних мразева су бресква и кајсија.

"Према дугогодишњем искуству произвођача, дешава се да оне прве крену са вегетацијом, најчешће страдају од ниских температура, позних пролећних мразева. Али ако вегетација крајем фебруара узме маха, крене измрзавање. Према информацијама са терена, засад су последице минималне", наводи професор Величковић.

За два дана слави се Свети Трифун, заштитник виноградара. Тај дан означава почетак резидбе.

"То је усклађено с временом и дугим искуством и традицијом, који нам говоре да се од тада па надаље може резати", истиче професор Пољопривредног факултета.

На питање хоћемо ли због климатских промена на овим поднебљима моћи да гајимо и киви, проф. Величковић одговара да ми можда то нећемо дочекати, али да је врло могуће да ће и он овде расти у будућности.

Цело гостовање проф. Милована Величковића можете погледати у видео-снимку.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара