Читај ми!

Модернизација куца на врата топличких пољопривредника - лакше уз стручну помоћ

Око 400.000 регистрованих пољопривредних газдинстава у Србији, од Нове године, регистрацију и конкурисање за субвенције обављају електронски, преко портала Е-аграр. За све недоумице, саветодавци ПССС у Покупљу, сваког радног дана, на располагању су топличким пољопривредницима.

Модернизација куца на врата и српских пољопривредника. Уместо преко шалтера надлежних служби, произвођачи хране ће ускоро, све бирократске процедуре према држави, завршавати путем паметних телефона, компјутера.

Новина коју су млађи прижељкивали одавно, старијима би могла да представља проблем.

"Преузели смо ИД бројеве што се тиче Е-аграра, портал још не ради, надам се да ће да буде поједностављен, првенствено због старијих", рекао је Александар Стевановић из Глашинца.

Александар се нада да ће нова, дигиталана платформа допринети и превазилажењу проблема, који су годинама оптерећивали пољопривреднике.

"Што се тиче субвенција, ту је био проблем вероватно да обраде толико брзо те податке, ми се надамо да ће са Е-аграром да иде брже обрада, а брже и исплата", рекао је Стевановић.

Нови информациони систем, који пре свега има за циљ значајне уштеде новца и времена, као и поједностављивање пријављивања промена у регистру газдинстава и конкурисања за субвенције, требало би да заживи у априлу месецу.

Пољопривредницима, који сами не могу да се изборе са дигитализацијом, сваког радног дана у локалним самоуправама, помажу саветодавци Пољопривредних стручних служби.

"Што се тиче регистрације, пољопривредни произвођачи су у обавези да то до краја фебруара ураде. Потребно је да имају паметни телефон, мејл адресу и личну карту", каже Душка Петровић, саветодавац ПССС у Прокупљу.

Према речима саветодаваца тренутно велики проблем представља и честа преоптерећеност и блокада сервера, чиме се целокупан поступак одуговлачи, непоседовање електронских уређаја, као и дигитална неписменост, нарочито старијих пољопривредника.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво