Читај ми!

Јапански "Панасоник" наставља да улаже у Кину упркос геополитичкој неизвесности

Реномирани јапански произвођач електронских и електричних уређаја објавио је план о даљем улагању у производњу у Кини, упркос политичкој затегнутости и неизвесности која оптерећује односе две земље.

Чувени јапански произвођач електронике "Панасоник" уложиће око 375 милиона долара у наредне три године у проширење својих производних капацитета у Кини. 

Највећи део тог новца, пише јапански економски дневник Никеи, отићи ће на изградњу нове фабрике у Џеђијангу, која би требало да производи кућне апарате, попут микроталасних пећница, и почне с радом идуће године. 

Велике инвестиције су и оне у проширење два постројења у Гвангџоу, у којима се праве клима-уређаји и апарати за одржавање лепог изгледа.

Компанија са седиштем у јапанском граду Осаки намерава и да уложи у развој нових производа који би задовољили потребе кинеских потрошача јер, након окончања строгих епидемијских мера у најмногољуднијој земљи света, очекује опоравак кинеске економије и раст потражње.

Куриозитет је да "Панасоник", који је давне 1987. подигао прву фабрику у послератној Кини у потпуно страном власништву, због жестоке конкуренције на кинеском тржишту покућних уређаја и високих очекивања потрошача у односу на јапанске производе намерава да у комунистичкој држави прави иновативне, необичне моделе од чије се производње одустало у самом Јапану.

Један пример за то је веш-машина која својом радом опонаша ручно прање рубља.

Остати или побећи? 

Међутим, оно што привлачи пажњу јавности у вези са овим инвестицијама више од њиховог обима и ингениозности је чињеница да се јапански гигант одлучио да прошири своје пословање у Кини упркос сталним објавама у медијима о могућем предстојећем оружаном сукобом око Тајвана, у који би и сам Јапан могао да буде увучен, а који би могао да потпуно покида пословне везе између Пекинга и Токија.

Поготово што је очигледно да су јапанска предузећа из појединих индустрија као што су сектор производње полупроводника или информативних технологије и вештачка интелигенција, па и влада у Токију, склони да се повинују притиску Вашингтона да смање своју зависност од кинеског тржишта и Пекингу ускрате приступ најнапреднијим технологијама, поготову оним које би могле наћи примену у војсци.

И док електрични лонци за кување пиринча и апарати за депилацију које "Панасоник" производи у Кини сигурно не спадају у технологију геостратешке вредности, недавно истраживање поменутог јапанског листа показује да чак 53 посто испитаних предузећа из далекоисточне острвске царевине намерава да умањи ослањање на набавке сировина и делова из Кине углавном због политичке неизвесности у вези са Тајваном.

И мада многе јапанске компаније желе да се ускладе са захтевима владе да умање зависност у пословању од највеће комунистичке земље света, много њих ће имати озбиљних проблема да то учине.

Поменуто истраживање листа Никеи, наиме је указало и на то да се чак 38 процената испитаних јапанских компанија које се снабдевају из Кине на њу ослањају за више од 80 посто материјала и делова које користе.

Макроекономски гледано, у овом тренутку четвртина укупног јапанског увоза одлази на сировине и робу из Кине (чији добар део производе јапанске фабрике у тој земљи).

Ипак, када је у питању не набавка сировина и робе, већ производња и продаја у самој Кини, 30 посто јапанских предузећа која послују у тој многољудној земљи и која су се одазвала на поменуто истраживање намерава да прошире своје капацитете у њој, док још 34 процента најављује одржавање статуса кво.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара