Читај ми!

Колико вреди српско ИТ тржиште

Лакши приступ новим тржиштима, укидање ограничења у пословању и бржи трансфер знања и технологија, највеће су предности уласка у Европску унију, сматрају ИТ стручњаци. Шта је све потребно да ИТ сектор помогне бржем и лакшем уласку привреде у Европску унију, била је тема скупа у Привредној комори Србије.

У Србији има више од 3.700 ИТ компанија које запошљавају 44.000 програмера. За развој сектора неопходни су кадрови не само у компанијама, него и у образовним институцијама. Компаније траже да држава омогући тзв. струковне докторате као што је доктор пословне администарације. 

"Један од начина сутра дан када га законодавно будемо имали да решимо недостатак квалитетног стручног кадра, поготову за нове ИТ технологије, а и нудимо могућност компанијама да сутрадан своје запослене пошаљу да структурно докторирају и тако буду конкурентнији на европском тржишту у односу на друге компаније који немају за запослене докторе у ИТ-у", наводи Срећко Миодраговић из Комтрејда.

Стручњаци сматрају да је неопходно увођење аутоматизације у производњи, али и стандардизација и усклађивање процеса производње.

"Највећа замерка нетехнолошким компанијама, када из производног сектора домаће компаније улазе у ланац добављача, то је стандардизација производње, структурирање управљачког процеса. Ту ИТ компаније могу пуно да допринесу и пуно да помогну", каже Јелена Јовановић из Привредне коморе Србије.

Према речима Милоша Бошњака из ИИБ-а доста каснимо.

"Ти стандарди генерално не смеју да буду форма, а нажалост су често форма. Ми сад штанцујемо законе, штанцујемо регулативу, то све покушавамо да стигнемо, то је у реду али привреда касни, начин размишљања, свега, касни", оцењује Бошњак.

Наше ИТ тржиште вреди 836 милиона евра, а годишњи извоз ИТ услуга и производа је три пута већи. Охрабрује и податак да већ годинама имамо двоцифрен раст у сектору информационо комуникационих технологија.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се