Читај ми!

Танасковић: Увођење е-Аграра укида обилажење шалтера и доноси бројне предности пољоприведницима

Пољопривредни произвођачи у Србији од данас треба да преузму свој е-ИД број, што је први корак у увођењу информационог система е-Аграр. Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је за РТС да пољопривредници тај број могу да преузму у свакој пошти и да је циљ увођења новог система да 450.000 пољопривредних газдинстава пређе на дигитално вођење посла.

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић рекла је за РТС да пољоприведници већ годинама могу да преузму е-ИД број у свакој пошти и да, ако је неко физичко лице за било које друге потребе е-Управе подигло е-ИД број и регистровало се у е-Управи, може да користи тај исти број и нема потребе да поново иде да се региструје.

"Они пољопривредни произвођачи који то досад нису урадили, могу да оду у најближу филијалу Поште. То је један папирић са основним подацима, име, презиме и матични број, кодови и пасворд на основу којих ће се они даље регистровати", навела је Танасковићева.

Додала је да пољопривредници који немају рачунар или паметни телефон могу да оду до најближе полицијске станице, где ће им ти исти кодови бити унети у чип личне карте. Министарка је позвала све пољопривреднике који немају личну карту са чипом да је изваде, пошто ће им бити потребно због увођења е-Аграра.

Министарка пољопривреде је објаснила да је за добијање е-ИД броја потребна само лична карта, пошто је то заправо електронска лична карта и да ће се на основу тога идентификовати физичка лица.

Циљ увођења система е-Аграр је да 450.000 пољопривредних газдинстава пређе на дигитално вођење посла. Јелена Танасковић је објаснила да су предности тог система бројне.

"Ако причамо о пољопривредним произвођачима којима је ово намењено, пре свега, њих ћемо ускратити шетања по шалтерима. Они данас треба да дају 89 података, многи од тих података се понављају на неких осам-девет образаца да би уопште конкурисали за било коју субвенцију. Тога више неће бити. Они ће сада моћи да онлајн приступе свом налогу и да се улогују, односно да све потребно везано за субвенције, за праћење стања, за измене стања свог пољопривредног газдинства, моћи ће да ураде онлајн", рекла је министарка Танасковић.

Увођењем е-Аграра до мањег шетања по шалтерима 

Истакла је да је преузимање е-ИД броја само први корак и да је за то остављено довољно времена, а да ће у другом кораку, запослени у пољопривредним стручним службама помоћи свима који нису сигурни како да се улогују.

"Нема никакве панике, ако немате неку млађу особу, причамо о нашим старијим пољопривредним произвођачима, негде у близини, сигурнији сте да то неко други уради, дођите слободно у пољопривредну стручну службу, мислили смо о свему, и они ће то урадити за вас", навела је Танасковићева.

Поручила је да се нада да пољопривредници разумеју да ће увођењем новог система њима бити лакше, али и навела да ће администрација бити много бржа и да је идеја да се пољопривредници више не обилазе шалтере.

"Ми ћемо све то негде на крају, када се у комплету буде увео е-Аграр имати доступно у свим регистрима, контроле ћемо моћи да обављамо сами. Ми ћемо бити бржи у обради захтева и у исплати. То је, на крају крајева, крајњи циљ. Идеја јесте да ми у години у којој меру објавимо, у тој години обрадимо и пустимо средства нашим пољопривредним произвођачима", објаснила је Јелена Танасковић.

Министарка пољопривреде је поручила да је јако важно да и млади и жене буду на пољопривредним газдинствима и да ће сигурно један од критеријума за добијање бодова за субвенције бити и то да ли је произвођач жена и да ли су произвођачи млађи од 40 година.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво