Читај ми!

Основана берза за трговину струјом за централну и југоисточну Европу

Оператори преносних система из Словеније и Србије, заједно са берзом струје европских земаља Епекс спот, основали су прву регионалну берзу електричне енергије за Централну и Југоисточну Европу – Aдекс, саопштила је Електромрежа Србије.

Алпско-јадранско-дунавска берза електричне енергије (ADEX), прва регионална берза електричне енергије за Централну и Југоисточну Европу, званично је почела са радом у Љубљани 23. децембра.

Берза је успостављена формалним потписивањем оснивача – ЕЛЕС, ЕМС и Епекс спота. Адекс је настао корпоративним спајањем BSP Southpool и SEEPEX-а, са пословним седиштем у Љубљани и главним сталним канцеларијама у Љубљани и Београду.

Новоосновани Адекс ће понудити хармонизоване и јединствене (one-stop-shop) услуге трговине електричном енергијом у Словенији и Србији, са амбицијом да своје пословање прошири и на остале земље Централне и Југоисточне Европе.

Најважнији краткорочни циљеви Адекса су успостављање унутардневног тржишта у Србији, као и за што скорије спајање српског "дан унапред тржишта" са јединственим паневропским (СДАЦ).

Иницијатива остаје отворена и за све остале партнере који би желели да се придруже Адексу како би унапредили интеграцију спот тржишта електричне енергије у Централној и Југоисточној Европи, закључује се у саопштењу.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво