Читај ми!

Премашена рекордна туристичка 2019, два велика пројекта у наредној години

Туризам је једна од најуспешнијх привредних грана у Србији. Не само да су достигнути резултати из рекордне 2019.године и по броју гостију и по оствареном приходу, него су и премашени за чак 20 одсто. И следеће године биће туристичких ваучера. За почетак – 100.000 ваучера у вредности од пет хиљада динара.

У делатност која остварује профит ваља и улагати, па је тако Влада Србије за наредну годину одобрила 822 милиона динара за два велика туристичка пројекта.

"Пројекат изградње туристичке марине на Сребрном језеру, пројекат изградње велелепног спа велнес центра на Палићу, који ће бити највећи од Београда до Сегедина. То је највеће туристичко улагање у Војводини у последњих тридесет година", рекао је Хусеин Мемић, министар туризма и омладине.

У првих десет месеци ове године, Србија је од туризма зарадила 1,6 милијарди евра и угостила више од 3.600.000 туриста.

"Oно што нам је веома важно и што потврђује величину овог успеха је чињеница да је то препознато и од стране Европе и света, тако да је Европска туристичка комисија објавила да Србија има највећи пораст у односу на 2019. годину, тако да можемо да будемо врло задовољни и оптимистични и да спремни уђемо у наредну годину", сматра Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Србија је вратила госте са свих својих традиционалних тржишта. Недостају само још туристи из Кине где су антиковид мере и даље строге.

"Сад је кренуо тај лет поново до Пекинга, на којем лети Ер Србија, дакле први пут после 2000. летимо директно за Пекинг и очекујемо да ће се то кинеско тржиште отворити у наредној години и надамо се успеху и на том тржишту", изјавио је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

Дуг за неискоришћене ваучере шест и по милиона евра

После две веома тешке ковид године, у приличној мери су се опоравиле и туристичке агенције. Највећи број путника је искористио заменске ваучере за путовања отказана на почетку пандемије. Онима који нису, од првог јануара следеће године, агенције су дужне да врате новац. У овом тренутку тај дуг је шест и по милиона евра.

"Када то погледамо са становишта да је укупно било 70 милиона евра новца путника код туристичких агенција, морамо да будемо задовољни јер је велики број агенција преживео, да су људи у највећој мери искористили та путовања и да ових десетак посто, колико је још остало, ја не очекујем веће проблеме", каже директор Јуте Александар Сеничић.

Национална туристичка организација, на крају сваке године најуспешнијим организацијама и појединцима у туризму, додељује награду "Туристички цвет". Међу награђенима је и емисија РТС-а Шареница, која сваког викенда открива лепоте Србије.

"Водили смо се идејом да што више упознаш своју земљу више ћеш је волети и ми смо је кроз рад у Шареници много више заволели и схватили колико ова земља има потенцијала и колико и даље не знамо све њене тајне", каже уредница Шаренице Анета Ивановић.

Пред нама су новогодишњи и божићни празници када је Србија пуна страних гостију, па ће наредни дани допунити туристичку касу.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво