Читај ми!

Скандали тресу тржиште криптовалута, а рударење на историјском максимуму

Пад вредности криптовалута, па затим и вести о великом броју преварених улагача и појединцима који су проневерили десетине милијарди долара поново су у центар пажње светске јавности вратили причу о криптовалутама. Александaр Матановић, директор крипто мењачнице, каже за РТС да пад вредности у свету криптовалута није ништа необично и да су рудари ове године показали изненађујућу дозу оптимизма.

Александар Матановић истиче да криза на тржишту криптовалута није у вези са хапшењем Сема Бенакман-Фрида, већ са оним што је пре тога урадио. На питање да ли је криза у вези са бекством Корејца До Квона, Матановић наводи да је то прича од пролетос, али се прича код нас актуeлизовала јер су се појавиле информације да се налази у Србији.

"Ова година је била лоша на свим тржиштима. Имали сте ситуацију да је и највећим светским компанијама попут Фејсбука и Нетфликса вредност акција пала за 50 или 60 одсто у односу на максимум претходне године. Ситуација је генерално доста лоша, али није да нисмо и унутар криптоиндустрије имали скандале који су целу ствар учиниле гором. Еф-Те-Икс је један од највећих скандала откад постоје криптовалуте. То јесте пољуљало поверење људи, а није постојао ниједан проблем у самим криптовалутама, већ људска похлепа, преваранти", каже Матановић.

Наводи да пад вредности у свету криптовалута није ништа необично.

"Ако се погледа историјски, биткоин је три или четири пута имао ситуацију да му је вредност падала 80 одсто. Ово је само још један циклус. Не знамо када ће се завршити и где ће бити, али је то нешто на шта смо навикли", истиче Матановић.

Истиче да се вредност криптовалуте формира на понуду и потражњу.

"Ту има и доста емоција, јер се креира нека еуфорија, иако можда не разумеју ни зашто купују. Уђе се и у контра фазу где људи све продају, јер се мисли да ће све да оде на нулу, што се не деси. На вредност утиче и начин на који је криптовалута дизајнирана", додаје Матановић.

Много фактора које утичу на вредност 

Напомиње да када расте једна, расту и друге и обрнуто. Има доста фактора, али је генерално препуштено тржишту да формира цену, наводи Матановић.

Преваре су, напомиње, далеко једноставније са мањим криптовалутама, посебно код оних које је издала нека компанија и која има потпуну контролу над том валутом, него код биткоина, где не постоји појединац који може да утиче на било шта кад је сам протокол у питању.

"Тржиште се мало охладило ове године. Људи који су дошли из Русије и Украјине јесу заинтересовани за рад са криптовалутама на овај или онај начин, али не бих рекао да су значајно утицали на промену ситуације на тржишту", напомиње Матановић.

За криптовалуту се плаћа порез на капиталну добит. "Некима је то проблем, али мислим да је некима то и добродошло. Одређени људи који су зарађивали мало већи новац од криптовалута хтели су да ту зараду и озваниче. Мислим да су реакције подељене", истиче Матановић.

Када је о рударењу реч, делује на први поглед да је ова година обесхрабрујућа, јер постоји пад цене и повећање цене енергије, додаје.

"Међутим, рудари су ове године показали изненађујућу дозу оптимизма, јер ми у последњем кварталу имамо ситуацију да је рударска активност на историјском максимуми и никада није било више рудара него последњих пар месеци и никада процесорске снаге није било у биткоин мрежи. Колико њих ради са профитом, а колико са минусом, не знам, али рудари се више него икада пре."

Добро време за куповину ако верујете 

Матановић наводи да је добар тренутак за куповину криптовалута ако дугорочно верујете у ту индустрију.

"Верујем да ће једног дана користити криптовалуте. Сад смо негде на неколико процената светског становништва. Између 200 и 300 милиона људи их има, то су неке процене. Кад год крене да пада крећу и приче да ли је реч о коначном крају. Постоји и сајт са читуљама криптовалута и мислим да има неких 400 објава да је биткоин коначно мртав", наводи Матановић.

У новембру прошле године је вредност била око 69.000 долара, а минимална је нула.

"Кад је настао, није вредео ништа. Кад се прва куповина десила, за пет долара је замењено 5.000 биткоина", наводи Матановић.

Европска унија припрема прописе којима би уредила криптосектор, у коме би сви провајдери дигиталне имовине морали да пријављују трансакције. Матановић сматра да то није разумна мера.

Сматра да није реално да се догоди потпуни крах целог сектора криптовалута, али, додаје, ништа није немогуће.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара