Читај ми!

Бриселски нафтни ембарго и порука Москве Европљанима: Очекујте поскупљење

Европска унија ставила је рампу на увоз руске нафте и ограничила цену на 60 долара. Забрана важи и за Србију: прекинут је доток руске нафте нафтоводом "Јанаф". Првог дана нафног ембарга берзе су стабилне. Цена барела кретала се између 85 и 87 долара.

Бриселски нафтни ембарго зауставио је увоз руске нафте и у Србију. И у НИС-у и у Удружењу нафних компанија кажу да су залихе пуне, те да је обезбеђена нафта из других извора, али да помно прате кретања на тржишту црног злата.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић објашњава да се сирова нафта купује терминским уговорима, те да су већ уговорене испоруке до краја године, као и за јануар.

"Сви ризици које носи енергетска криза и даље су на столу. Ризици постоје, али не постоји ништа што би сада угрозило снабдевеност, подигло цене. За сада је све под контролом", наводи Мићовић.

"Велики корак за Европу"

Ембарго и замрзавање цене руске нафте на 60 долара осим Европске уније, примењују Сједињене Америчке Државе, Аустралија, Велика Британија, Канада и Јапан. Док се Кина не одриче руске нафте, саопштавају, настављају енергетску сарадњу са Москвом.

Водећа аналитичарка Центра за истраживање енергије у Холандији Лаури Миливирта наглашава да је елиминисање овог увоза велики корак за Европу.

"До сада је Европска унија била највеће извозно тржиште за Русију. Ово има велики утицај на трговинске токове руског извоза нафте", каже Миливирта.

Реаговање Кремља 

Русија поручује Европљанима да се припреме на поскупљење нафте, као и да ће реаговати на мере Запада које угрожавају транспорт пловила трећих земаља, која превозе руску нафту.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да ће се ситуација на нафтним тржиштим променити.

"Неспорно је да је доношење ових одлука корак ка дестабилизацији светских енергетских тржишта. Јасно је да нећемо прихватити никаква ограничења цена", каже Песков.

Какве су процене стручњака

Иако је руска нафта сада под ембаргом, стручњаци подсећају да су поједине земље од те санкције изузеле бродове који су кренули пре 5. децембра.

Енергетски стручњак "Глобал витнеса" Луj Вилсон објашњава да су се САД и Велика Британија већ договориле о "грејс" периоду.

"Сваки терет који је напустио своју почетну луку пре 5. децембра, може да стигне до 19. јануара. Опет су дали приоритет протоку руске нафте, одржавајући руску нафту на глобалном тржишту", наводи Вилсон.

Пред Европском унијом је озбиљан задатак јер Међународна агенција за енергију процењује да је из других извора дневно потребно надоместити милион барела руске сирове нафте и око 1,1 милион тона нафтних деривата.

То не само да је скупље, већ треба имати у виду да ОПЕК не повећава производњу.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво