Читај ми!

Нови круг субвенција – ко добија 100 евра по фискалној каси и по продајном месту

Сви привредници који послују са физичким лицима до краја априла морају да имају нове фискалне уређаје и преко њих успостављену везу са Пореском управом. Помоћник директора Пореске управе Саша Дулић рекао је за РТС да је подељено око 52.000 безбедносних картица, која се издаје ономе ко је спреман за е-фискализацију. Од данас до 5. априла омогућено је ново пријављивање за субвенције.

До потпуног преласка на нови систем фискализације остало је месец и по дана. Данас почиње и додатни рок привредницима да се пријаве за субвенције од 100 евра по фискалној каси и продајном месту.

Сви привредници који послују са физичким лицима, до краја априла морају имати нове фискалне уређаје и преко њих успостављену везу са Пореском управом. Прелазни рок траје већ четири и по месеца.

Безбедносну картицу Пореска управа издаје ономе ко је спреман за е-фискализацију.

Помоћник директора Пореске управе Саша Дулић рекао је за РТС да је Пореска управа израдила и поделила пореским обвезницима око 52.000 безбедносних картица, око 12.000 продајних места шаље своје рачуне на сервер Пореске управе.

"У разговору са добављачима фискалних уређаја схватили смо да су велику количину тих уређаја продали и порески обвезници спремни чекају када ће прећи на нови систем", каже Дулић.

Очекује ли се загушење приликом повезивања са Пореском управом

Помоћник директора напомиње да до загушења у принципу не може доћи.

"Пореска управа је своје капацитете већ пројектовала на очекиване величине, тако да је број картица које треба да издамо велики, радимо на 37 филијала, распоредиће се по Србији и ту не би требало да буде било каквог загушења", истиче Дулић.

Субвенцију у првом кругу узело 125.000 обвезника

"Око 130.000 пореских обвезника је пријавило своје пословне објекте, што је први корак за улазак у фискализацију и то функционише од октобра, 125.000 обвезника је узело субвенцију државе у првом року који је трајао до 31. јануара. У међувремену, због оних који су закаснили, који нису искористили први рок, од данас до 5. априла омогућено је ново пријављивање за субвенције, на порталу е-Порези, сви који се пријаве средства могу да очекују идуће недеље", рекао је Дулић.

Према његовим речима, средстава има довољно, различити су разлози што се неко још није пријавио – од класичног немара до тога да неко не жели да се пријави, а има и оних који су били у заблуди, да ли су обвезници или нису обвезници и прошао је рок.

То су, како каже, примери из разних спортских удружења, они су због погрешних тумачења мислили да нису порески обвезници, али сви који продају робу физичким лицима морају да издају фискалне рачуне.

Обухват обвезника фискализације јесте проширен, али пољопривредници који на тезгама продају своје производе не морају да имају касу.

Међутим, ако су се у АПР-у регистровали као предузетници, мораће као и сви остали од 1. маја да буду у систему електронске фискализације.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво