Читај ми!

Какву помоћ државе могу да очекују млади предузетници у 2022. години

Број регистрованих младих предузетника упркос корони и неповољнијим условима расте, подаци су АПР-а. Држава им за сада помаже тако што субвенционише 30 одсто укупних улагања, док за оне који своје прве предузетничке кораке праве у неразвијеним подручјима помоћ износи 40 одсто.

Да буде сам себи газда одлучио је пре нешто више од годину дана. Искуство у раду у ресторану стекао је како у Србији, тако и у иностранству. Почетак, каже није било лак. Ипак, помоћ државе тада није тражио.

"Ја сам се определио за помоћ из куће, из породице. Ја сам ту суму одређену и новца и знања и свега повукао из куће, једноставно, али држава као држава ми је помогла. Помогла ми је кад су били они тешки тренуци, кад је било затварање у 16, у 17 часова, било је помоћи у платама, имали смо покривен минималац", каже предузетник Иван Ерцеговић.

Тренутно, младим предузетницима почетницима на располагању су обуке за развој вештина на којима би требало да науче како да обезбеде финансије, започну извоз, послују електронски.

Први пут ове године омогућен им је и интегрални програм који у току годину дана пружа све ове услуге као и подршку ментора.

"Ове године први пут је покренут програм који је усмерен директно за младе и за жене и то је програм који комбинује бесповратна средства и кредитна средства Фонда за развој и може се употребити за активности које су битне на почетку од набавке опреме, опремање простора до покривања неких оперативних трошкова. Ово је био пилот програм ове године и наишао је на веома добро интересовање тако да ће следеће године поново бити реализован и за то је планирано 100 милиона динара", наводи Катарина Обрадовић Јовановић из Министарства привреде.

Најчешће делатности које су до сада подржане субвенцијама за самозапошљавање су из области производње и производног занатства, услужног занатства и интелектуалних услуга.

"У протекле две године имамо негде око 39 посто односно око 22.000 регистрованих привредних субјеката у којима су стопостотно власништво узимају младе особе не старије од 35 година, што је 39 посто од укупно регистрованих привредних субјеката, а кад кажемо привредних субјеката ти мислимо и правна лица и предузетничке радње у протекле две године", објашњава Владимир Радовановић из Привредне коморе Србије.

Један од њих је и Иван. Присећа се самог почетка, колико снаге, енергије и подршке је било потребно.

"Више бих волео да неко може да ме посаветује мало више при том отварању у шта улагати и чему се највише бавити при том неком почетку. Каква је ситуација сад са овим ковид пропусницама, са пасошима, са странцима, не странцима додуше што их нема у Београду тренутно довољно, могло би да нам помогне при ослобађању неких врста да ли ПДВ-а или пореза", наводи Иван Ерцеговић.

Из Министарства најављују усвајање стратегије за развој стартап екосистема тако да ће млади са жељом да покрену бизнис који има везе са информационим технологијама сем ових до сада расположивих видова подршке, који имају кроз програм Иновационог фонда и кроз подршку инкубаторе, имати много шире могућности.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара