Читај ми!

Шта се мења увођењем електронске пријаве произвођача и продаваца хране

Савремене технологије су постале саставни део живота људи. Готово да не постоји нешто што не можемо да урадимо путем интернета. У корак са овим трендом иде и држава која се труди да своје сервисе дигитализује. Захваљујући е-пријави остварују се велике уштеде, а посао се завршава знатно брже и лакше.

Министарство пољопривреде је пре неколико дана пустило у рад платформу која омогућава електронску пријаву у Централни регистар објеката, што је законска обавеза за све привредне субјекте који се баве производњом и продајом хране.

Мале, такозване комшијске радње, велики маркети, задруге и фабрике које се баве производњом и прометом хране морају бити пријављени у Централном регистру објеката. У овом регистру се евидетнирају и све промене у њиховом пословању. До сада се то радило подношењем захтева на папиру, а сада је могуће и електронски. Први корисници услуге е-пријава кажу да је процедура веома једноставна.

"Апликација вас води кроз све кораке. Довољно је да познајете основни рад на рачунару или телефону и нису потребне никакве специјалне вештине. Све се заврши кроз пар корака и у неколико минута. Решење нам је достављено на мејл у року од неколико дана. Ово је веома значајно поготово за нас из унутрашњости јер би наш одлазак до града прикупљање документације и слање поштом значило да за то треба одузети неколико сати, минимум 5-6 сати, и финансијске издатке. Овако смо све обавили за пар минута и уз минималне трошкове", рекао је Драган Мијаиловић из "ДЛМ Мијаиловић", Ивањица.

Дигитализацију у пољопривреди поздрављају и велики системи. Поготово они који у свом саставу имају неколико стотина објеката.

"По Закону о безбедности хране, сваки објекат и свако одговорно лице објекта, код нас је то пословођа тј. менаџер, мора да буде уписан у Централни регистар. Свака промена адресе објекта, такође, захтева унос. Свака промена је захтевала да ручно попуњавамо обрасце, да ручно потписујемо, да стављамо печат, да шаљемо поштом са повратницом као доказом о слању, где смо ми јако дуго чекали на то. Ово нам је брже, лакше, уштеде су велике и у папиру и у времену, које нама много значи и да можемо благовремено све да завршимо", навела је Маријана Станојевић из компаније "Меркатор С".

У Министарству пољопривреде кажу да од дигитализације корист имају и привредна друштва и држава.

"Нова платформа омогућава брже, једноставније, ефикасније за све њих да се упишу. Нема више одласка на шалтер, они то могу да ураде из своје канцеларије, плаћање могу да изврше преко платформе, платформа је увезана са другим базама као што је АПР. Одличан начин да се економичније и једноставније ради све оно што је законска обавеза, а тиче се субјеката у производњи хране. База је јединствена, користићемо је за наше анализе у Министарству пољопривреде. Kористићемо је за планове контрола процене ризика", истакао је Ненад Вујовић, помоћник министра пољопривреде.

Иако је платформа за електронску пријаву у Централни регистар објеката пуштена у рад тек пре неколико дана, интересовање привредника за њено функционисање је велико, тврде надлежни. Платформи најлакше може да се приступи преко сајта Министарства пољопривреде, а реч је о пројекту који је резултат сарадње са УСАИД-ом.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара