Читај ми!

Михајловићева за РТС: Договор о непромењеној цени гаса значи енергетску стабилност и безбедност

Договор о цени гаса који је постигнут у Русији значи енергетску стабилност и безбедност, рекла је за РТС министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић. Поручила је да се цене гаса и електричне енергије за грађане неће мењати до краја грејне сезоне, док ће се о цени струје за привреду разговарати са свим привредним субјектима појединачно, али да цена неће бити виша од оних на европским берзама.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да је договор о цени гаса који је постигнут у Русији велика и врло важна вест.

"Није то само питање добрих односа два председника и добрих политичких и економских односа. То значи енергетску стабилност и безбедност. То значи да имамо не само довољно гаса, али имамо сигурно снабдевање гасом, што мислим да је у ствари најважније, да ниједног тренутка не сумњамо да ће се десити нека кризна ситуација, а да ми немамо довољно гаса", навела је Зорана Михајловић.

Додала је да то значи и да ће цене гаса за домаћинства остати непромењене, а да за привреду значи сигурност и да је за инвеститоре најважније да имају довољно енергената који су најзаступљенији у њиховим трошковима. Михајловићева је истакла да би стабилност могла да поспеши гасификацију.

"Поред тога што сада знамо да смо мирни и стабилни и имамо сигурно снабдевање гасом, оно што је сада важно јесте такође да учинимо све што можемо да проширимо наш 'Банатски двор', наше подземно складиште гаса, да уложимо новац у то, да градимо још једно подземно складиште гаса и да за године које су испред нас, не само за наредних шест месеци, ми будемо енергетски и гасно стабилни. То сигурно значи раст привреде и раст привредног производа", казала је Михајловићева.

Истакла је да је цена гаса од 270 долара на хиљаду кубних метара коју је Србија добила 3,6 пута нижа од тренутне цене на берзама у Европи.

"То нема ниједна друга држава. Према томе, ово је сада тренутак да напунимо наша складишта, а са друге стране да размишљамо дугорочно, да будемо енергетски безбедни, да ширимо складишта, градимо нова складишта. То су те стратешке резерве. Не мора бити проблем на територији Србије, ми смо имали пре две, три недеље проблем на територији Бугарске због чега смо користили гас из 'Банатског двора'", навела је Михајловићева.

Додала је да се стратешке резерве тичу заједничке политике целог региона у вези са потенцијалним кризама које ће се "сасвим сигурно дешавати у наредном периоду".

"Србија мора да гради електроенергетске капацитете" 

На питање да ли ће Србија изградити или учествовати у изградњи нуклеарне електране, Зорана Михајловић је рекла да Србија мора да гради електроенергетске капацитете и да за 30 година није изграђен ниједан такав капацитет.

"За све оно што је испред нас, огроман раст потрошње електричне енергије, ми морамо да градимо нове капацитете. Велике хидро, средње хидро, солар, ветар и да седнемо и да размислимо сви заједно хоћемо ли и можемо ли да имамо и нуклеарне електране. Да ли је то нуклеарна стандардна електрана или су то нове модуларне, са новим технологијама, нуклеарне електране и то је све могуће. Мислим да ћемо у наредном периоду сести и разматрати све оно што може да се ради на нашој територији, као и потенцијалну могућност учешћа у производњи нуклеарне енергије у некој другој држави", истакла је Михајловићева.

Поручила је да Србија има довољно потенцијала да може да произведе колико год јој је потребно електричне енергије у наредним деценијама и да не треба да увози електричну енергију.

У региону је тешка ситуација са електричном енергијом, у Босни и Херцеговини се због штрајка рудара најављују и рестрикције. Зорана Михајловић је рекла да је веома значајно за енергетски систем што се блок Б1 у Термоелектрани "Никола Тесла", пошто Србија више неће увозити струју и да тај блок производи око 15 одсто електричне енергије, што представља додатну стабилност.

Министарка Зорана Михајловић је рекла да цене струје за привреду после 1. децембра неће бити какве су на европским берзама и да ће Електропривреда Србије разговарати о цени струје са свим привредним субјектима.

"За грађане нема промена цена нити електричне енергије нити гаса до краја грејне сезоне, то је сасвим сигурно. Са привредом ћемо разговарати појединачно и учинићемо све да привреда не трпи такве ударе какве трпе привреде у Европској унији у овом тренутку", нагласила је Михајловићева.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара