Читај ми!

Нови позив за замену прозора и врата и уградњу соларних панела – колико новца износи државна помоћ

Србија тренутно троши око 40 одсто више енергије него што је просек у ЕУ, што значи да годишње кроз прозор бацимо производњу једне термоелектране. Министарство рударства и енергетике уз подршку ЕУ почиње са спровођењем активности за подизање свести под слоганом "Окрени на зелено". Зоран Лакићевић, државни секретар у том Министарству, истиче да су грађани веома свесни проблема и да то потрђује и колико су се пријављивали за замену врата и прозора. Најавио је наставак тог програма, али и новог од јануара, постављање соларних панела на кућама.

Министарство рударства и енергетике покренуло је Национални програм за смањење губитака енергије у домаћинствима у којем држава и локалне самоуправе финансирају 50 посто средстава за набавку и замену прозора и врата, за термичку изолацију, за замену котлова.

Зоран Лакићевић је за РТС рекао да су радови завршени на око 300 објеката већ у току прошле недеље, а да ће до краја ове и почетком следеће године бити готови у свих 5.000 објеката, колико је и потписано уговора у 67 општина са грађанима, односно домаћинствима.

"Сваки тај уговор има део средстава који даје локална самоуправа и министарство то је 50 посто средстава а других 50 посто обезбеђују грађани", прецизирао је Лакићевић.

Објаснио је да смањење потрошње енергије прво доноси гађанима умањење рачуна за 30 до 40 посто за грејање, смањење загађења животне средине, заменом котлова и преласком с угља на неки други извор енергије, као што је гас или пелет, смањује се концентрација загађења.

Поред тога, замена столарије и свих пратећих елемената доприноси и, како је рекао, да се човек лепше и боље осећа, али и да се лакше одржавају и чисте нови прозори и врата. 

Најавио је и да Министарство прави нови јавни позив за грађане почетком јанура где ће моћи да се пријави више локалних самоуправа, више од 5.000 грађана, зато што ће бити више средстава, и да је то продужетак постојећег програма.

Средства ће бити обезбеђена из буџета и од разних међународних финансијских институција.

"Европске институције и међународне банке радо финансирају овакве ствари зато што се овде ради о уштедама енергије. Уместо да правите нову термоелектрану или хидроелектрану ви са оваквим мерама уштедите енергију, тако да вам није потребно да нешто ново направите и то је нешто што је тренд свуда у свету", истакао је државни секретар.

Уградња соларних панела уз донацију државе 

Лакићевић је рекао да је потпредседница Владе Зорана Михајловић почетком новембра поптисала уговоре са 37 општина за један нови јавни позив, први пут у Србији да се финансира са 50 посто донација од Владе и и локалних самоуправа постављање панела на кућама.

Додао је да средстава има за око 500 до 600 кућа у Србији, а програм је замишљен као пробни, где ће се практично радити два Јавна позива.

"Следећи корак је да општине објаве јавне позиве за фирме које ће постављати те панеле. Неке општине су већ то урадиле а фирме које су заинтересоване могу на сајту Министарства да нађу линкове где могу да се пријаве. Фирме се пријаве на те позиве, а онда локалне самоуправе формирају листу са које ће грађани изабрати фирму која ће то да им ради. Грађани ће моћи да се пријављују када се заврши конкурс за фирме. Мораће да се ради нека ранг листа", објаснио је Лакићевић.

Навео је и да су услови за пријављивање веома једноставни и да ће ефекат постављања соларних панела на кровове бити у зависности од стања кућа. То значи да ако су домаћинство има старе прозоре, стару изолацију онда ће тај ефекат бити највећи уколико се поставе соларни панели тако да ће он имати предност.

"За једно просечно домаћинство то постављање би коштало око 4.000 или 5.000 евра и то није уопште јефтино. Од тога 50 посто обезбеђује од стране локалне самоуправе и министарства рударства и енергетике, 50 посто обезбеђује само домаћинство. То није јефтино у старту али даје велике бенефиције касније, јер ви практично не плаћате више струју јер је добијате од сунца", оценио је Лакићевић.

"Окрени на зелено" 

Министарство рударства и енергетике, уз подршку ЕУ почиње и спровођење активности за подизање свести под слоганом "Окрени на зелено". 

Лакићевић је указао да су грађани су веома свесни проблематике и да се то види по пријавама колико су се пријављивали на замену врата и прозора.

Истакао је да у Европска унија много помаже у реализацији и финасирању програма.

"Имамо програме с ЕУ за смањење енергетске потрошње који су ефикасни у јавним зградама, болницама, школама, вртићима.... И све се то кофинансира од стране ЕУ. Кад се са тим средствима комбинује, финансирање далеко буде повољније за све", оценио је Лакићевић.

Истакао је и да је Закон о енергетској ефикасности направљен у складу са најновијим директивама ЕУ и да на тај начин Србију приближава том стандарду, али да за то није довољан један или два јавна позива већ вишегодишњи рад.

"Процене су да у наредних пет година, сваке године треба да обезбедимо 700 милиона евра само за мере енергетске ефикасности с домаћинствима, а где су ту и постављање соларних панела и додатни извори енергије. Потребна су за то велика средства, међутим имамо много заинтересованих међународних финасијских институција, имамо управу за финансирање тих мера", закључио је Зоран Лакићевић.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара