Читај ми!

Род кукуруза подбацио, ратари задовољни вишом ценом, али брину због скупог ђубрива

Неповољне временске прилике, врело лето, одабир хибрида и недостатак падавина умањили су овогодишњи род кукуруза. У поређењу са прошлом годином, приноси су негде и упола мањи. Стручњаци кажу - на нивоу су десетогодишњег просека - око шест тона по хектару. Ратари су задовољни вишом откупном ценом, али их много више брине нагли скок цена репроматеријала.

Један од већих пољопривредних произвођача у Браничевском округу Драшко Величковић каже да је година била веома захтевна. Требало је одабрати прави сортимент и право време сетве.

"На овај парцели зависно од Фао групе зрења имали смо приносе од 5 до 10 тона по хектару. Каква је година била, ја сам ипак задовољан. Приноси су ишли и до 15 до 16 тона. Замислите каква је то разлика", каже Драшко Величковић, фамер из Кисиљева.

Приноси су смањени и у Стигу и Доњем Поморављу. Ниске температуре, хладан април и рана сетва умањили су род. Кукуруз је нешто лошије понео и на песковитим земљиштима

"Генерално, добри пољопривредни произвђачи који су применили пуну агротехнику, који су предвидели мало ређу норму сетве и који са имали прави одабир хибрида за сетву, имали су неке резултате између 5 и 8 тона", каже Дејан Јовановић, ратар из Брежане. 

Према његовим речима, ко је имао просек 7 и више тона, то је рекордни принос за цело Браничево за Стиг и Поморавље.

"Можемо да изнесемо пар закључака. Први би био да су доста страдале Фао групе 300 и 400, односно хибриди ранијих Фао група, доста видљиве болести и смањени приноси. У односу на хибриде каснијих Фао група 500 и 600 где су у просеку нешто бољи приноси", каже Соња Радијчин, представник "MAS Seeds-БАЛКАН".

Од овогодишњег рода имаћемо довољно за наше потребе, а нешто мање него обично за извоз.

Многе ратаре пред зимске и предстојеће пролећне радове забрињава велики раст цена репроматеријала, пре свега вештачког ђубрива.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво