Читај ми!

Момировић одговарао на питања привредника, циљ инвестиције и запошљавање

Градња метроа ће почети и он ће бити завршен, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић после сусрета са члановима Америчке привредне коморе у Србији. О цени је још прерано говорити јер ће она зависити од уговора који се буде потписао са извођачем. Привредници су имали много питања за ресорног министра јер је инфраструктура кључна за пословање.

Привредници поздрављају сваку дигитализацију па и катастра јер то води ефикаснијим поступцима и смањењу корупције.

За три године, грађани су, према званичним подацима, уштедели 36 милиона евра колико су раније морали да плате на име таксе и више од пет милиона сати, колико су трошили на шалтерима скупљајући папире.

Проблема ипак има, пре свега када је реч о старим предметима пре ступања на снагу Закона о поступку у катастру непокретности 2018. године, али и код уписа у катастар.

"То су све одређени проблеми које ми морамо да решимо и то јесте наш посао. Свесни смо њих, запослили смо мало мање од 400 додатних људи у катастру како бисмо убрзали процес", каже ресорни министар Томислав Момировић.

Нико није задовољан Законом о конверзији земљишта

Законом о конверзији земљишта нико није задовољан. Изгубљене су многе инвестиције, у локалним самоуправама готово да нема захтева за претварање права коришћења у право својине, а држава је у протеклих 12 година по том основу наплатила мање од 10 милиона евра.

"Ми се залажемо за конверзију која је потпуно бесплатна. Та конверзија треба да ослободи капацитете за бизнис", сматра председник Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић. 

Према Момировићевом мишљењу, то је "популистички закон који није донео никакве економске ефекте држави, локалним самоуправама."

"Осудио је наше грађане на губитке огромног броја послова. Осудио инвеститоре на стагнацију. Нажалост, после тог закона донето је више аката, неких и од стране највиших судских инстанци који су додатно успорили тај промет. Опредељење ове Владе је да дамо подршку компанијама како би инвестирали и запослили људе", рекао је Момировић и додао да се зато гради инфраструктура.

Извесна је и реконструкција Панчевачког моста, а сигурно је и да се он неће затварати за саобраћај. Да ли ће се најпре направити нов мост, па кренути у реконструкцију старог или ће се поправљати део по део техничка су питања, а о томе ће реч дати стручњаци, каже Момировић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво