Читај ми!

"Гаспром" пуни складишта по Европи, пада цена гаса на берзама

"Гаспром" је почео пуњење својих складишта у Европи. С обзиром на енергетску кризу и високе цене, та вест је утицала на берзе и цена гаса је пала испод 900 долара за хиљаду кубних метара. Али питање је колико то дугорочно може да утиче на стабилизацију снабдевања и цену, с обзиром на то да зима тек долази и потрошња гаса расте.

Цене гаса ове године су утростручене, а један од главних разлога су испражњена гасна складишта са којима су земље Европске уније дочекале захлађење. Према налогу руског председника "Гаспром" је прво напунио складишта у Русији, а потом је почео да повећава залихе највећих европских складишта гаса која су у његовом власништву – у Аустрији, Немачкој и Холандији.

"Гаспром је одобрио и почео да спроводи план убризгавања гаса у пет европских подземних складишта за новембар. Утврђени су обим и правци транспорта гаса", наводе у тој компанији.

После застоја, Русија је касно синоћ обновила и испоруке гаса у Немачку гасоводом "Јамал– Европа" и то количинама које су двоструко веће од планираних. Тржиште је одмах реаговало – плави енергент је на европским берзама после јучерашњег скока појефтинио за четири и по процента. Европа очекује веће количине и у гасоводима кроз Украјину и "Северним током 1" како би се покрила нарастајућа потражња за гасом.

"Тај гасовод ‘Јамал’ служи да Русија напуни своја гасна складишта, јер Русија нема ни према коме обавезе. Све што је обећала све што је уговорено, то је испуњено", рекла је главна уредница "Спутњика" Љубинка Миличић.

Према њеним речима, биће довољно гаса, а заправо цео притисак се врши да би се тај гас извозио преко Украјине, а украјинске цеви су старе, преко тих цеви се извози више него што је уобичајено, дакле капацитет је максимално испуњен.

"Постоји и та политика која је ушла у гас последњих година. И то може да буде јако штетно за укупне односе између Европе и Русије. И ја се надам да тим путем неће кренути ни једна ни друга страна", навео је бивши дипломата Срећко Ђукић.

Више од трећине потреба за гасом Европска унија покрива увозом из Русије. А општа је оцена да ситуацију и са ценом и са снабдевањем може нормализовати гасовод "Северни ток 2" . За његово пуштање у рад Руси чекају дозволу Немачке – према неким најавама могао би да проради до краја године.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво