Читај ми!

Зашто је шаран скупљи за чак 50 одсто

Почео је овогодишњи излов рибе на шаранским рибњацима у Војводини. Због више цене житарица које се користе у исхрани рибе, нову сезону је обележила за 50 одсто виша цена конзумног шарана у односу на лане.

Рибњак Сутјеска годишње за исхрану рибе мора да обезбеди два и по милиона килограма житарица, па им се већ прве године показала као исплатива инвестиција у којој су купили 500 хектара земље и све произведено са ње искористили за исхрану шарана.

"Цена хране је прошле године била до 18 динара, а ове године ево прелази и 25 динара по килограму. Концентрат, житарице, пшеница, јечам и кукуруз и радна снага прелазе нам финансијски негде око милион евра", каже Драган Дошло са рибњака Сутјеска.

Раст цена житарица условио је да се повећа и цена шарана. Тренутно је у велепордаји на рибњаку 320 динара за килограм. У Сутјесци очекују да ће до краја године моћи да се уклопе у ову калкулацију, док за наредну годину цена није извесна.

"Ми смо ове године 60 или 70 посто хране платили по нижим ценама. Цена пшенице је сада близу 30 динара. Људи који производе екструдирану храну су правили уговоре почетком године. Цена те хране ће отићи 20 до 30 одсто горе, пративши цене компоненти", наводи Видак Милошевић, директор рибњака Сутјеска.

Аналитичари наводе да је то само један од проблема који мучи домаће рибарство.

"У земљи постоје само четири фабрике хране за рибарство. Ту је негде око 40.000 тона хране да се производи. И то није довољно. Рибари немају подстицаје, јер ја мислим да је било десет динара по килограму, али то није било редовно исплаћивано као ни сви други подстицаји", каже Бранислав Гулан, економски аналитичар.

На рибњаку Сутјеска који има 850 хектара водене површине, ове јесени и зиме се спремају да излове око 60 вагона конзумног шарана. Први су на тржиште кренули двогодишњаци од 3,2 килограма тежине. Њихов ранији излов је један од начина да се уштеди, пошто товни циклус шарана траје обично три године.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара