Читај ми!

Зечевић: Главна тема самита у Глазгову – потпуно напуштање фосилних горива

Потпуно напуштање фосилних горива у наредном периоду је главна тема Самита о климатским променама у Глазгову, рекао је за РТС Слободан Зечевић из Института за европске студије. Оценио је да је озбиљно питање да ли ће Србија бити принуђена да једног дана изгради нуклеарну електрану на свом тлу.

Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је да је главна тема Самита о климатским променама у Глазгову потпуно напуштање фосилних горива у наредном периоду и да је готово сигурно да ћемо возити електричне аутомобиле и да ћемо се грејати на други начин.

"Што се тиче производње електричне енергије, ми смо углавном базирани на термоелектранама, што Уједињене нације осуђују као начин производње. Ми, наравно, нисмо једини. И Немци су направили грешку у време Ангеле Меркел када су напустили нуклеарну производњу електричне енергије да би се вратили обновљивим изворима енергије - ветро-парковима, соларним панелима", казао је Зечевић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Нагласио је да обновљиви извори енергије нису стални и да је морала Немачка вратила производњи струје у термоелектранама, преко угља, што загађује околину.

"Ми покушавамо да то избегнемо тако да узмемо удео у мађарској нуклеарној централи, јер је нуклеарна производња струје у суштини чиста еколошки. Ту се не емитују честице угљен-диоксида у ваздух, иако имате после проблем одлагања нуклеарног отпада, ту морају да се праве посебна подземна складишта", истакао је Зечевић.

Додао је да покушавамо да пратимо тренд који је заступљен у Француској, да су нуклеарне електране будућност, али да ће оне бити мање и сигурније.

"То ће бити једно озбиљно питање – да ли ћемо једног дана ми бити принуђени да изградимо нуклеарну електрану на тлу Србије да би имали струју, ја мислим да ће се то питање, можда се већ отвара, али отвараће се у будућности све више", казао је Слободан Зечевић.

Нагласио је да није реално да Србија у једном тренутку у потпуности пређе на обновљиве изворе енергије, већ да је то процес који траје деценијама.

"То нису сигурни извори енергије. Много је контроверзи у Европи око ветро-паркова. Прво, они руже околину. Друга ствар, наводно убијају птице. Трећа ствар, и они се граде на неки начин, то су неки бетонски стубови који се забијају дубоко у земљу. Они не емитују штетне гасове, али су нешто што није поуздано", навео је Зечевић.

Истакао је да је пречишћавање отпадних вода у будућности обавезно и нешто на чему треба да радимо са Европском унијом, која, како је оценио, недовољно улаже у Србију.

"Морала би да улаже много више и то је један посао од заједничког интереса, пречишћавање отпадних вода, канализација", нагласио је Зечевић.

Поручио је да ће Србија приликом отварања нових фабрика морати да води рачуна колико оне загађују животну средину, као и да је добро што се отварају, због нових радних места.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво