Читај ми!

За месец дана пелет поскупео 30 одсто, шта се дешава на тржишту чврстог огрева

За само месец дана цена пелета скочила је за тридесет одсто - за тону сада треба дати и 260 евра. На стовариштима га готово и нема јер се све што стигне одмах прода. Велика је потражња и за огревним дрветом, кубик је скупљи у просеку за 500 до 1000 динара. Зашто је пелет оволико скуп и шта се догађа на тржишту чвстог огрева?

Више је разлога за поскупљење, али, генерално,  енегетска криза и криза дрвне индустрије утицале су и на цене чврстог огрева. На стовариштима кажу да за цене, посебно пелета, готово нико не пита, сада питају само да ли га има. Све што стигне, већ је плаћено и одмах се вози на адресе купаца.

Професор Шумарског факултета Бранко Главоњић рекао је за РТС да је нагли раст потражње у последње три недеље довео до несташице пелета. Навео је да се 100.000 домаћинстава греје на пелет, као и други објекти од јавног значаја, па је Србија лидер у потрошњи пелета у региону и Југоисточној Европи.

"Потрошња се креће око 350.000 тона на годишњем нивоу. Највећи број дамаћинстава се снабдео пелетом у предсезони, од средине марта до средине августа, када се пелет могао купити по цени од 190 евра, а за најквалитетнији било је потребно издвојити до 200 евра", навео је Главоњић.

Према његовим речима, они који су планирали да се од ове године греју на пелет кренули су у куповину крајем септембра и у првој недељи октобра и то је довело до пражњења стоваришта. 

Истакао је да су наредне две недеље кључне и то је порука произвођачима у Србији - нормализација снабдевања може се очекивати у наредне две три недеље.

"Наши произвођачи испоручују готово целу своју производњу домаћем тржишту. Извоз иде само у околне земље ка трговцима са којима имају вишегодишње уговоре", каже Главоњић.

Напоменуо је да је Србија атрактивно тржиште за бројне трговце, a увоз на годишњем нивоу се креће између 40.000 и 50.000 тона. У првих осам месеци увезено је 37.000 тона дрвног пелета, што је знатно више него што смо извезли.

"Нема разлога за забринутост и панику, пелета ће бити довољно, само мало стрпљења и ситуација ће се брзо нормализовати", каже професор Шумарског факултета.

Када је реч о квалитету, Главоњић демантује да је у Србији пелет неквалитетан. 70 одсто домаће производње остварују произвођачи који имају сертификовану производњу и њихов производ контролишу овлашћене лабораторије из ЕУ. Нико себи неће дозволити да изгуби сертигфикат.

"Оних 30 одсто пелета који није под сертификатима и онај који се увози, не искључујем да неке партије пелета нису на нивоу какав би требало да буде, али не можемо појединачне случајеве генерализовати", рекао је Главоњић.

Сматра да дрвна индустрија није у кризи, потражња је тренутно веома велика свуда па и у нашем региону и то је разлог што су цене високе.

Саветовао је потрошаче да набављају пелет у предсезони, када је знатно јефтинији и да приликом набавке упореде цене на више стоваришта.  

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се