Читај ми!

НИС једини заинтересован за приватизацију "Петрохемије"

На тендер за приватизацију "Петрохемије" стигла је само једна понуда – и то од НИС-а, чији је већински власник руски "Гаспром њефт", сазнаје РТС. НИС у "Петрохемији" већ има око 21 одсто удела, а овом докапитализацијом повећава га на 90 процената. Влада већ ове седмице улази у преговоре са будућим стратешким партнером, потвђено је РТС-у.

После неколико неуспелих покушаја приватизације, "Петрохемија" ће коначно добити стратешког партнера – докапитализацијом 150 милиона евра. НИС је, да би конкурисао, већ приложио и депозит од милион евра, а један од главних услова је да у року изгради нову фабрику полипропилена.

"Верујемо да ће компанија НИС, у складу са оним што је понудила, да се држи свега тога и да у року од пет година спроведемо све што смо у позиву и предвидели", каже Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

Додаје да су услови који не могу да се мењају: запослени, вредност инвестиције и рок инвестиције. "Док друге ствари, које су техничког карактера биће предмет преговора", објашњава Стевановић.

За Струковни синдикат најважније је што је још тендер прецизирао заштиту 1.200 радника и годишњу контролу улагања, а то значи: свако кашњење у реализацији стратешког партнера може да кошта десет милиона евра и то му не умањује обавезне инвестиције у следећој години.

"Управо инвестиција од 200 милиона евра, колико треба да нови погон пропиетилена буде у фази изградње, даје гаранцију опстанка и озбиљности купца", објашњава Љубиша Несторовић, председник Самосталног синдиката хемије и неметала Србије.

"Петрохемији" је НИС већ најзначајнији партнер, без чијег примарног бензина не може да ради.

"Рафинерија нафте се налази надомак 'Петрохемије'. 'Петрохемија' већ сада је капиларно цевоводом повезана са рафинеријом. То је оно што гарантује редовно снабдевање", каже Љубиша Несторовић.

"Петрохемија" је на листи највећих српских извозника и веома важна фабрика за привредни развој целе Војводине.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво