Читај ми!

Михајловић: Биће довољно струје, гаса и топлотне енергије

Грађани могу да буду потпуно мирни, Србија ће у месецима пред нама имати довољно електричне енергије, гаса и топлотне енергије, изјавила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Грађанима ће струја и гас бити испоручивани по гарантованим ценама, без поскупљења, рекла је Министарка Михајловић приликом обиласка капиталног ремонта блока од 650 мегавата у Термоелектрани "Никола Тесла Б" у Обреновцу.

Михајловићева је додала да ће Влада Србије врло брзо сазвати састанак са ЕПС-ом и Привредном комором Србије како би се нашао модел снабдевања индустрије који ће омогућити да у садашњим приликама кризе и високих цена струје у Европи не буду угрожена пословања ЕПС-а и домаће индустрије.

Оценила је да је ова енргетска криза најмање је настала зато што се прича о крабон таксама и обновљивим изворима енергије, већ да је то енергетско-политичка криза због високе цене приридог гаса.

"Што се Србије тиче, она ће са Привредном комором, Владом Србије и предузећима сести и покушати да нађе одрживо решење које не сме никога да остави у проблему. Ни привреду, али ни електроенергетски систем. Домаћнства су мирна, Она имају гарантоване цене електричне енергије и гаса, ту неће бити никаквих проблема", изјавила је Михајловићева.

Министарка је подсетила да ЕПС није изградио ни један нови капацитет последњих 30 година и да ће убудуће морати уз помоћ Владе много више да инвестира у нова енергетска постројења.

Генерални директор ЕПС-а Милорад Грчић је изјавио да се чине напори да ремонт блока који није рађен 40 година, а планирано је да траје 210 дана, до 28. новембра, буде завршен 11 дана пре тог рока.

"Радимо капитални ремонт једног од два наша највећа блока који је почео 2. маја ове године. Ово је прилично скуп пројекат који кошта 90 милиона евра, од чега турбина и генератор коштају 20 милиона, а 70 милиона котао. Од тих 70 милиона скоро 70 одсто иде српским металским и котларским фирмама. Овде је упослена свака фирма која се бави тим пословима, а капа свима њима је државна фирма Про ТЕНТ", рекао је Грчић.

Навео је како се у садашњој енергетској кризи види оправданост политике председника Александра Вучића да Србија обнови и сачува све своје термо и хидроенергетске потенцијале и да не угасимо ни један наш инсталисани термокапацитет.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се