Читај ми!

Шкода обуставља производњу у Чешкој због несташице чипова

Чешки произвођач аутомобила "Шкода aуто", због светске несташице чипова, ограничиће или ће у потпуности прекинути производњу аутомобила у све три фабрике у Чешкој од 18. октобра до краја године.

Обустава производње могла би тешко да погоди чешку економију, будући да "Шкода Ауто" која је део "Фолксваген групе", доприноси са пет одсто чешком БДП- у, али и чини девет одсто чешког извоза, преноси Еурактив.

Производња је претходно била обустављена у септембру на недељу дана из истог разлога.

Недостатак полупроводних чипова погодио је читав аутомобилски сектор у свету, а европски произвођачи зависе од азијске производње која је у паду због пандемије коронавируса.

"Очекујемо да ће производња полупроводника постепено опет бити покренута у другој половини 2022. године. Цела ситуација са несташицом требало би тада да се смири", рекао је директор за комуникације "Шкода аута" Томаш Котера.

Он истиче да је приоритет за компанију да обезбеди послове и компензацију за раднике у фабрици и додаје да запослени примају 85 одсто зараде.

Чипови су стратешке компоненте дигитализованог света, а док се ограничава њихова производња у азијским земљама, све више расте потражња за њима на светском нивоу.

Европска комисија објавила је раније да ће увести "европску уредбу о чиповима", која би требало да утиче на повећање производних капацитета у Европи и да повећа међународну сарадњу.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара