Читај ми!

Брнабић: ИКТ носилац економског раста Србије, просечна плата 175.000 динара

Србија ће ове године остварити више од милијарду евра суфицита од извоза услуга у области информационо комуникационих технологија (ИКТ), што је већи суфицит од било које друге индустрије, и у тој области већ смо постигли родну равнопоравност, изјавила је премијерка Ана Брнабић на отварању конференције "Women in tech", одржаној у организацији компаније Хуавеј и АФА заједнице.

Заједно смо дошли до тога да је ИКТ најјача индустрија у Србији, а тек смо на почетку и тек смо створили базу за даљи раст, поручила је Ана Брнабић.

"Суфицит у ИКТ индустрији ове године биће преко милијарду евра, у прехрамбеној индустрији за првих седам месец 388 милиона евра, у аутоиндустрији 414 милиона евра, у пољопривреди 430 милиона евра. Дакле, ИКТ је заиста носилац развоја економског раста Србије и додате вредности која се ствара овде", нагласила је Брнабићева.

Додала је да је Влада Србије још 2016. године схватила да је Србија конкурентна на ИКТ тржишту и да је због тога непрестано подржавала развој информационих технологија.

"То је сектор који ће нам помоћи да пре свега млади људи остају у Србији, да овде виде развој својих каријера и стварају породице, али је такође и сектор који ће нам помоћи да се млади људи који су отишли из Србије у потрази за бољим приликама за свој професионални развој враћају у Србију и да странци доклазе у нашу Србију како би овде радили и стварали додату вредност", изјавила је премијерка.

Навела је да је у последњих шест година рада на развоју ИКТ-а, Хуавеј био партнер захваљујући коме су уведени информатика у основне школе, повећан број ИТ одељења у средњим школама, проширени капацитети техничких факултета, основан центар за иновацију и дигитализацију као и ДАТА центар у Крагујевцу.

"Заједнои смо дошли до тога да данас у односу на 2016. годину ИКТ сектор постао најјача индустрија у Србији, а тек смо на почетку и тек смо створили базу за даљи раст. Невероватно је, али само у јулу ове године извоз тог сектора достигао је 171 милион евра. То је 56 одсто изнад јула 2020. године и 35 одсто изнад јула 2019. и уједно то је рекордни месец за извоз ИКТ-а историјски посматрано", нагласила је Брнабићева.

Навела је да је број запослених у ИКТ индустрији за пет година порастао преко 50 одсто, са 55.072 у другом кварталу 2016. године на 81.663 запослена у другом кварталу ове године.

"Просечна зарада у ИКТ сектору је данас скоро три пута већа од просечне зараде у Србији и износи 175.000 динара нето", изјавила је премијерка.

"Србија један од лидера по учешћу жена у ИКТ сектору"

Нагласила је да је за раст тог сектора неоходан већи број стручњака, а да девојчице играју изузетно важну уклогу.

"Уколико бимо успели да их заинтересујемо за посао и ИКТ сектору то ће нам омогућити много већи раст. Подаци које данас имамо су охрабрујући. Ми тренутно у Канцеларији за ИТ и е-Управу имамо 65 одсто жена. На такмичењу у програмирању основних школа чак 64 одсто победничких тимова су биле девојчице", рекла је премијерка Брнабоћ.

Додала је да је значајно порастао и број незапослених жена које похађају курсеве преквалификације за ову област.

"Посебно ми је драго што је Србија један од лидера по учешћу жена у ИКТ сектору. Ја захваљујем Хуавеју на свему што смо заједно урадили и с нестрпљењем очекујем да урадимо све о чему смо причали на састанку пред ову конференцију", навела је премијерка.

Истакла је да ће Влада Србије додатно улагати новац, енергију и идеје у овај сектор, како би се Србија етаблирала као један од лидера у Европи.

"Мислим да су могућности за то огромне и да Србије Европи може да понуди креативност, иновације, знање, технологије, а уз свесну подршку Владе Србије. Верујем да је уз све што смо радили поротеклих пет година будућност заиста светла и да ће се родна равноправност, коју смо већ успели да постигнемо у ИКТ сектору, не само одржати, већ да ће жене чинити већину и да ћемо у будућности можда говорити о томе како можемо да помогнемо мушкарцима да имају водећу улогу у том сектору, али је то проблем који ћемо тек решавати, јер смо овај већ решили", нагласила је премијерка.

Чен Бо: Удео жена у области науке и технологије око 40 одсто

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо изјавила је да као девојчица читала пророчанство које је најављивало да ће се за 30 година више користити интелигенција и прсти и да ће тада жене играти водећу улогу у друштву.

Додала је да није сигурна да ли је то време већ наступило, али је приметила да жене играју све важнију улогу, наводећи свој и пример премијерке Брнабић.

"Удео жена у области науке и технологије последњих година је око 40 одсто, укупно 36 милиона. Први добитних Нобелове награде за медицину у Кини и главни дизајнер кинеског свемирског програма су жене, а две жене су играле важну улогу у развоју вакцина против ковида 19", рекла је амбасадорка Чен Бо.

Истакла је да Кина високо цени напоре које Влада Србије цини за подстицање развоја жена и нада се да ће у тој области две државе још више сарађивати.

Директорка за односе са јавношћу компаније Хуавеј за Мађарску и Западни Балкан Маријана Гече позвала је талентоване жене да то не крију, већ искористе прилике које им се пружају.

Нагласила је да та компанија инспирише нове генерације жена да се укључе, јер се дигитализација не може ширити уз родну дискриминацију.

"У Европи свега 18 одсто жена ради у ИКТ сектору, а од укупног броја ученика који похађају предмете из ове области само 17 процената чине девојчице. Улога успешних жена које раде у овој делатности од пресудног је значаја за опредељење осталих жена да се посвете пословима у сфери дигиталних технологија", нагласила је Гече.

Организатори су истакли да је конференција "Women in tech" посвећена економском јачању жена и њиховом активном укључивању у креирање дигиталне будућности једнаких могућности.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се