Читај ми!

Зашто је важно да привредници буду на највећој изложби у Дубаију и како спојити ИТ и пољопривреду

Отворен је павиљон Србије на Светској изложби "Експо 2020" која се одржава у Дубаију до краја марта. Под слоганом "Повезујући умове стварамо будућност", на једном месту 192 земље представиће најбоље што имају и што стварају. Данас ће бити отворен и бизнис хаб на којем ће се представити српске компаније.

Први дан након отварања павиљона Србије у Дубаију биће посвећен привреди. Данас ће бити отворен хаб за све наше привреднике који су заинтересовани да пословање шире и у овом крају света.

Жарко Малиновић, из Привредне коморе Србије, каже за РТС да је то центар светске привреде у наредних шест месеци и да ће сви аспекти привреде имати могућност, не само да се представе на тржишту Емирата, већ и могућност да кроз сарадњу са више од 180 земаља које учествују на Експоу размене са колегама искуства.

"Са друге стране, оно што је јединствено на овој изложби имаћемо и српски шоп у оквиру српског павиљона где ће посетиоци моћи да купују српске производе и на тај начин јачамо економију наше земље", каже Малиновић.

Наводи да ће поред великих бизнис и тематских конференција бити и бизнис разговора један на један.

"Где ћемо се трудити да повежемо наше компаније како са компанијама из Емирата, тако и из других земаља. Већ данас ћемо имати такве разговоре", нагласио је Малиновић.

Владимир Црнојевић, директор Института "Биосенс" из Новог Сада каже да тај институт спаја два сектора у коме Србија има велики потенцијал – ИТ и пољопривреда.

"То је оно што ми видимо као пољопривреду будућности која треба да прехрани популацију од десет милијарди људи. Дубаи је град будућности, можда највише на свету и зато мислимо да је то право место да се презентује оно што ми радимо и да видимо потенцијалне партнере и инвеститоре који би подржали истраживања и иновације у ово домену како бисмо заједно створили храну која треба да прехрани ту популацију", изјавио је Црнојевић.

На светском нивоу се водећи институти и компаније, додаје, већ ослањају на вештачку интелигенцију.

"Циљ је да Србија ухвати корак и да чак и предњачи. Мислим да је Институт Биосенс пример тога, јер смо освојили неке од највећих награда на свету за истраживања, а сада следи корак комерцијализације и претакања у стварне производе и ово јесте место за то", рекао је Црнојевић.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво