Читај ми!

Нафта тресе берзе, у Европи гас никад скупљи - има ли разлога за забринутост у Србији

Светско енергетско тржиште је узаврело. У Европи гас никада скупљи, само од почетка месеца, поскупео је 50 одсто, цена струје је утростручена, а барел сирове нафте већ премашује 80 долара. Надлежни су потврдили да домаћинства у Србији не треба да брину – гас и струја до краја грејне сезоне неће поскупети, док цене нафтних деривата диктира тржиште.

Цена "црног злата" расте од августа због веће потражње услед ублажавања мера против ковида, већег обима путовања и привредних активности, као и због раста долара.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, рекао је да се тај двомесечни раст цене нафте на пумпама већ одразио прошле недеље повећањем цене за око 50 пара по литру.

"Увек је то неки одложени ефекат и неће се, наравно, то што је цена нафте достигла 80 долара сутра на пумпама појавити више цене горива – увек је то последица историјског периода од неких месец – месец и по дана", рекао је Мићовић.

Тржиште гаса Европске уније већ тресе ценовна грозница узрокована повећаном тражњом а мањом понудом ЛНГ – природног гаса који се допрема танкерима. У неким земљама Уније већ од октобра гас ће и грађанима поскупети 30 посто.

Небојша Ћулум из Српске нафтно-гасне асоцијација "Снага" каже да је разлог ниско стање залиха природног гаса у подземним складиштима Европе – 23 милијарде кубних метара гаса мање него у истој недељи прошле године.

То је, илустрације ради, десетогодишња потрошња Републике Србије.

Рекордне цене гаса, али и угља, који је најскупљи у последњих 13 година, усијале су и берзе електричне енергије. Мегаватсат струје произведене из тих енергената и све већа тражња из обновљивих извора у Европи, са 60 евра колико је коштао почетком лета, сада се продаје између 160 и 200 евра.

"Цена ће се стабилизовати, али не више никада на ниво пре тога. Ја очекујем да цена може да се стабилизује али не на ниво испод 70, 75, 80 евра за мегават сат", каже Милош Младеновић, извршни директор српске берзе струје "Сепекс".

Због почетка грејне сезоне очекује се повећана тражња, што додатно може уздрмати европско енергетско тржиште уколико земље на време не обезбеде потребне количине енергената.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво