Читај ми!

Конференција о зеленој енергији у Варшави, учествује и министарка Михајловић

Пољска је домаћин "Партнерства за трансатлантску енергију и сарадњу у области климе" коју организују Сједињене Америчке Државе са европским партнерима, а у оквиру којег је и министарска конфенција. Траже се решења која ће осигурати енергетску безбедност земаља кроз улагања у обновљиве изворе енергије.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је у Варшави да су енергетска безбедност, зелена енергетика, одрживи развој централне теме у Европи.

"Све што радимо и све у чему се повезујемо са Европом и светом у борби против климатских промена и повећању енергетске стабилности је јако важно за нашу земљу", навела је Михајловићева, саопштило је Министарство.

Конференција, додаје, представља трансатлантску иницијативу за енергетску сигурност и борбу против климатских промена.

Биће присутна 22 министра из ЕУ, као и земаља из региона, али и секретарка САД за енергетику, њен помоћник, заменик секретара САД за трговину.

"Говорићу шта смо све урадили протеклих годину дана у области енергетике, а урадили смо много. Закорачили смо у процес декарбонизације, који ни за кога у свету није лак, али мислим да сарадњом и повезивањем и разговорима о најважнијој теми данас у свету, а то је како да имамо довољно енергије, а да с друге стране очувамо животну средину за генерације које долазе", поручила Михајловићева.

Министарка се данас састала са Доном Грејвсом, замеником америчког секретара за трговину, са којим је разговарала о економским односима две земље, унапређењу сарадње, размени технологији, искустава и техничкој подршци у изради стратешких докумената, новим америчким инвестицијама и побољшању пословног амбијента у Србији.

Са Грејвсом је разговарала о потенцијалима за улагања у нове енергетске капацитете, новим инвестицијама из САД и захвалила на пруженој подршци и помоћи у изради закона, подзаконских аката и пратећих стратешких докумената.

Михајловићева и Грејвс су разговарали и о наставку пружања подршке и размени технологија и искустава у изради водоничне стратегије.

Грејвс је посебно истакао да цени досадашње партнерство и изразио очекивање да ће сарадња са Србијом бити побољшана у свим областима.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво