Читај ми!

Пољопривредници на сајму у Новом Саду указали на најчешће проблеме у години суше

Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, привукао је велики број посетилаца из земље и света - да упознају нову механизацију и технологију пољопривредне производње. Осим знања, произвођачи су сајамски простор искористили да укажу на проблеме с којима се суочавају у години суше а који се, пре свега, показују на тржишту млека и меса.

Држава је, да би помогла млекарима, недавно повећала премију за млеко са седам на 10 динара за литар млека.

"Свако ко има бар три краве, може да добије премију за млеко", рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Ипак, то не решава проблем, кажу произвођачи, јер су цене сточне хране високе, а откупна цена млека и даље ниска.

"Ми у централној Србији имамо дневно гашење барем по једног доброг запата, добре фарме крава, то све одлази, на жалост, на клање, а у то је много уложено. А једног дана, довешћемо хранидбену способност становништва у опасност, јер ћемо поред млека које сада имамо и које је стварно екстра квалитета, морати да увозимо ко зна шта", казао је Владимир Рајковић, произвођач млека из Свилајнца.

Упућени указују на некоректне тржишне услове, односно велики раскорак између откупне и продајне цене прехрамбених производа.

"То је због једног бахатог односа кланичара, који своју смањену продају желе да надокнаде повећањем цена. И друго, имамо некоректно понашање млекара које имају посреднике у откупу, а који у посредној цени плаћају више него фармерима, да би ове људе држали на ниској цени, то је крајње некоректно, и то је ствар за инспекције и државне органе", навео је Чедомир Кецо из удружења "Агропрофит".

Kецо каже да проблем повећава увоз свињског меса, али министар пољопривреде каже да увоза нема.

"Уопште увоза нема свињског меса, задњих неколико месеци, уопште, буне се кланичара зато што нема увоза. Знате колика је цена свињског меса у Европској унији, 1,2 евра, то 145-150 динара, па шта ви мислите, да има увоза, да би цене биле овакве у Србији", нагласио је Недимовић.

Иако је род житарица, услед суше, мањи него претходних година, раст цена, појашњава, диктира пандемија.

"Јесу цене хране по извештајима Светке организације за храну, скочиле у читавом свету као последица ковида, за неких 13 до 14 одсто, али људи, Србија је аграрна земља, земља која производ храну, па нама скаче извоз, нама скачу сви биланси везано за пољопривреду у погледу извоза", додао је Недимовић.

Министар пољопривреде је навео да ће 15. октобра почети исплата премија за млеко за трећи квартал, а најављује и нове мере како би се смањили трошкови производње.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се